Un gălăţean din doi, în concediu medical?

Un gălăţean din doi, în concediu medical?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 5 milioane de angajaţi şi 2,7 milioane de certificate de concediu medical * “Multe dintre ele nu au justificare”, a declarat ministrul Cseke Atilla, acuzând cheltuieli împovărătoare pentru bugetul Sănătăţii * “E greu de stabilit dacă un concediu medical a fost sau nu acordat pe drept”, susţine preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia (FOTO) * Anul trecut, peste 60.000 de gălăţeni şi-au luat concediu medical, într-o formă sau alta *

Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a precizat că o mare parte dintre concediile medicale sunt acordate fraudulos - stare de fapt pe care intenţionează să o modifice, prin introducerea unor prevederi legale mai aspre.

Nemulţumirile ministrului

“Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6 la sută din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare”.

„De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006, când s-au plătit 482 milioane de lei”.

„Am avut judeţe, ca Neamţ sau Olt, unde s-au înregistrat creşteri şi de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de 2.700.000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor”.

„Haideţi să facem socoteala ce înseamnă 2.700.000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi câţi are în prezent România”, a declarat pentru A.M. Press ministrul Cseke Attila.

Potrivit datelor ministrului, mai ales dacă am adăuga şi cifrele lipsă din judeţele şi casele de asigurări menţionate, am putea concluziona că: fie mai mult de un român din doi a avut, anul trecut, concediu medical, fie unii şi-au luat concediu după concediu.

Un gălăţean din doi, în concediu medical?

În judeţul Galaţi, numărul celor care au avut concediu medical în 2009 se ridică la 60.395 de persoane. Asta, în condiţiile în care, potrivit datelor Institutului Judeţean de Statistică, numărul mediu al angajaţilor din 2008 (apropiat,  deci, şi de cel de la începutul lui 2009) era de 128.334 - circa jumătate din populaţia activă a judeţului.

Carevasăzică, măcar pentru o zi sau două, aproape un gălăţean din doi a stat în concediul medical?

Potrivit datelor care ne-au fost oferite de preşedintele CJAS, farm. Olimpia Buzia, 54.294 de persoane au primit indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, iar două persoane au fost în concediu pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

În paralel, pentru sarcină şi leuzie au fost 5.347 de concedii, în timp ce alte 732 au avut ca motiv îngrijirea copilului bolnav. În cele din urmă, 22 de concedii au fost acordate pentru risc maternal.

“Fapte greu de verificat!”

Din nefericire, e greu de stabilit dacă acordarea concediului medical a avut sau nu o justificare, a declarat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, farm. Olimplia Buzia.

“De regulă, sancţiunile pe care le aplicăm noi în această direcţie se referă la procedură de acordare a concediului, cum ar fi completare greşită a formularelor specifice”.

„A declara că un concediu a fost acordat pe nedrept ar însemna să contestăm un diagnostic stabilit de un medic specialist, ori chiar medicii specialişti între ei fac destul de rar astfel de lucruri”,  a mai spus preşedintele CJAS Galaţi.

Cu Poliţia, acasă la bolnav

Ministrul Cseke Atilla susţine că, potrivit proiectului de Ordonanţă care modifică OUG 158/2005, semnat deja, autorităţile vor avea posibilitatea să verifice dacă pacientul aflat în concediu medical este acasă sau la domiciliul declarat în orele în care nu se află într-o unitatea spitalicească.

Ar urma să se stabilească, de asemenea, dacă acesta necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale.

La aceste verificări va putea participa şi Poliţia. În cazul în care se constată că pacientul primise pe nedrept concediu medical, nu va mai primi indemnizaţie.

Greu de zis, deocamdată, dacă un astfel de sistem va funcţiona sau nu. Cuantumul amenzilor pentru cei care acordă astfel de certificate cu nerespectarea prevederilor în vigoare va fi cuprins între 5.000 şi 10.000 de lei.

Citit 1385 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.