UPDATE Salariații Criomec, puși să aleagă între job și vaccin

UPDATE Salariații Criomec, puși să aleagă între job și vaccin
Evaluaţi acest articol
(83 voturi)

Un document intern al companiei gălățene Criomec și care a "scăpat" în rețelele sociale menționează că, din 15 octombrie, salariații care nu prezintă certificat verde COVID-19 sau adeverință de vaccinare vor avea contractele de muncă suspendate. În contextul în care, conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați, nu există niciun act normativ legal care să susțină o astfel de măsură, decizia internă anunțată de conducerea Criomec pare mai degrabă una de impulsionare a vaccinării în rândul salariaților. Și se pare că demersul a avut succes.

"Stimați colegi, în contextul epidemiologic actual, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu COVID-19 la nivelul unității și cu o rată de infectare confirmată mai mare de 6 la mie în rândul angajaților, cu o tendință de creștere accentuată și cu potențial de oprire a anumitor proiecte și chiar a întregii activități, dacă apar focare în rândul angajaților, la nivelul conducerii Criomec SA a fost luată următoarea DECIZIE: Începând cu data de 15.10.2021, se suspendă contractele de muncă ale angajaților care nu prezintă adeverință de vaccinare sau certificat verde COVID-19. Până la data de 01.11.2021 se acceptă derogare pentru angajații care prezintă dovada de vaccinare cu prima doză în cazul vaccinurilor care necesită 2 doze (Moderna, Pfizer). Prezenta decizie nu se aplică angajaților care prezintă de la medic o scrisoare medicală care să ateste faptul că nu le este recomandat vaccinul împotriva COVID-19", se afirmă în documentul citat.

Conform ITM Galați, nu există niciun act normativ care să permită o astfel de decizie. "La momentul actual, nu există niciun act normativ care să reglementeze refuzul primirii la muncă a persoanelor nevaccinate, o astfel de măsură impusă de angajator fiind una excesivă, în afara cadrului legal. Deci nu poate fi condiționată primirea la locul de muncă a unei persoane care să prezinte un test COVID negativ", ne-au spus reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați, invitându-i pe cei afectați de o astfel de decizie să se adreseze instituției.

Contactat de "Viața liberă" pentru a comenta această situație, managerul Criomec, Alexandru Șerban, ne-a spus că pericolul care planează asupra activității Criomec în actualul context pandemic este unul real și foarte costisitor: "Uitați-vă pe 18 octombrie în Revisal și o să vedeți dacă decizia rămâne valabilă sau nu. Eu înțeleg să vorbim după ce veți vedea vreun contract de muncă suspendat, până atunci nu știu de ce vorbim despre o hârtie pe care eu am dat-o pe firma mea, intern.

Sunt diverse metode de a face poporul român să se vaccineze. Noi nu lucrăm foarte mult în România și în țările în care lucrăm noi lumea s-a vaccinat 80-90 la sută, iar noi nu putem să fim primiți pe șantierele de acolo dacă nu vaccinăm lumea în același procentaj. Dar vreau să vă anunț că această adresă internă a dat roade, avem peste 60 la sută din angajați vaccinați, față de 40 la sută, câți erau înainte. Vreau să vă spun că nu a apărut pe Facebook tot ce am făcut eu: i-am adunat cu vorba bună, i-am rugat, nu s-au dus decât șase. După aceea am făcut o tombolă cu șase biciclete..., deci astea nu se mai scriu. Dacă eu n-am oameni pe care să-i duc pe șantier, eu închid mustăria, și mustăria asta consumă un milion de euro pe lună. Și dacă nu-i am, înseamnă că a doua lună nu mai pot să greșesc. Și asta este.

Se cheltuie prea multă cerneală pentru nimic. Luni, când vedeți contractele suspendate, atunci să mă puneți la zidul infamiei. Este foarte greu de lucrat cu acest popor și, atât timp cât întreprinderile nu se conduc după reguli democratice, că nu suntem oameni politici aici, noi trebuie să le conducem după regulile economiei de piață, care sunt mult mai dure și unde nu-i loc de democrație", ne-a declarat managerul Criomec.

Aniversând în acest an 27 de ani de activitate și cu aproape 600 de salariați, Criomec SA este unul dintre pilonii economiei locale. Brand sută la sută gălățean, Criomec s-a specializat în livrarea proiectelor industriale "la cheie" inclusiv la nivel european, în țări ca Germania, Franța, Belgia sau Suedia.

UPDATE Criomec nu şi-a suspendat angajaţii nevaccinați

Citit 9778 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Octombrie 2021 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.