Cum ne alegem medicul de familie?

Cum ne alegem medicul de familie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aflaţi, de asemenea, cum puteţi beneficia de asistenţă stomatologică gratuită şi de reţete compensate

Este ştiut că pentru a beneficia de asistenţa medicală trebuie să fiţi înscrişi la  un medic de familie la care trebuie să vă prezentaţi, pentru a vă înscrie, cu dovada că plătiţi asigurare de sănătate sau, după caz, că sunteţi scutit de plata acesteia.

Nicio persoană nu are dreptul să figureze pe listele a doi sau mai mulţi medici familie sau stomatologi. Cei care au făcut greşeala să se înscrie la un alt cabinet, fără să anunţe că s-a retras de la celălalt, riscă să nu mai beneficieze de asistenţă medicală.

Cum schimbăm un medic de familie

Schimbarea medicului de familie nu se poate face decât după cel puţin 6 luni de la ultima înscriere. Pentru schimbarea medicului, va trebui să obţineţi acceptul noului doctor la care vă veţi prezenta, de asemenea, cu dovada că plătiţi asigurări de sănătate.

Totodată, sunteţi obligat să anunţaţi noul medic care este cabinetul la care aţi fost înscris. Noul medic va trebui să transmită casei de asigurări şi fostului medic faptul că v-a preluat în evidenţa sa.

De ce este important medicul de familie

Medicul de familie este prima persoană pe care trebuie să o consultaţi pentru a beneficia de asistenţă medicală. În funcţie de situaţie, medicul de familie vă dă trimitere către medicul specialist sau, direct, pentru internarea in spital.

Medicul specialist vă va face unele consultaţii sau analize mai amănunţite. De asemenea, dacă e cazul, el  vă va da  trimitere de internare în spital.

Pentru situaţiile de urgenţă vă puteţi prezenta la orice medic, din orice unitate medicală, fără niciun fel de trimitere.

Cum se obţin reţete compensate sau gratuite

Asiguraţii beneficiază de medicamente cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Lista cu medicamentele de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală se aprobă prin hotărâre a Guvernului. În cazul în care medicul de familie vă dă trimitere către un medic specialist care, în urma unor consultaţii, vă va prescrie o reţetă, veţi merge cu documentul înapoi la medicul de familie, pentru a puntea beneficia de compensare.

În situaţia în care asiguratul renunţă la anumite medicamente cuprinse în prescripţia medicală, acestea se anulează, nefiind permisă eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective.

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de până la 3 – 5 zile în afecţiuni acute, de până la 8 – 10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice, cu excepţia bolnavilor cu diagnosticul diabet zaharat, pentru care perioada poate fi de până la 60 de zile.

Cum beneficiezi de asistenţă stomatologică

Trebuie să fiţi înscrişi pe lista unui medic stomatolog pentru a beneficia de tarife reduse în asistenţă stomatologică. Conform legislaţiei în vigoare, beneficiaţi de servicii medicale stomatologice gratuite doar în proporţie de 40-60 la sută.

În funcţie de controalele preventive pe care trebuie să le faceţi, casa de asigurări vă va deconta o parte din cheltuielile pentru asistenţa stomatologică.

Citit 1947 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.