Câţi bani să-i dau copilului?

Câţi bani să-i dau copilului?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mama, îmi dai şi mie nişte bani?!” - „De ce îţi trebuie aşa de mulţi?! Poftim, alţii să nu-mi mai ceri!”.

Asemenea discuţii au loc zilnic în familiile fără prea mari posibilităţi financiare, între părinţi şi copilul ajuns deja la vârsta adolescenţei. În cazul familiilor cu dare de mână, copiii ajung să „învârtă” sume uriaşe, care îi expun unor tentaţii riscante. Care este cea mai bună soluţie am încercat să aflăm cu ajutorul a două mame reprezentative şi cu sprijinul psihologului-psihoterapeut Răzvan Stoian.

6 lei pe zi

Maria este o mamă puternică, dar cu posibilităţi financiare foarte modeste. Îşi creşte singură fiul în vârstă de 11 ani şi l-a învăţat de mic că banii nu pică din cer şi că nimic în viaţă nu e pe degeaba: „Băiatul meu ştie că eu nu fur, muncesc cinstit şi mă străduiesc să nu-i lipsească nimic! În fiecare zi, primeşte 3 lei pentru pachet şi, pe timpul verii, câte un leu, doi, trei în plus pentru un suc sau o îngheţată.

În weekend suma ajunge uneori şi la 10 lei. Pentru aceşti bani are anumite sarcini: mătură curtea, udă florile, hrăneşte pisica. În acelaşi timp, are grijă să îşi facă temele. Nu i-aş da mai mult nici dacă aş avea foarte mulţi bani. Fiul meu nu mi-a reproşat niciodată, chiar dacă unii dintre prietenii lui primesc oricând maşinuţe de 600 de lei sau role de 200 de lei.

Îmi povesteşte uimit că la câteva zile după ce au primit cu uşurinţă asemenea daruri scumpe, nici nu se mai joacă cu ele. Nu mă încearcă invidia faţă de părinţii care aruncă aşa de uşor cu banii, ci doar mila. Dacă vor ajunge fără bani, copiilor pe care i-au răsfăţat le va fi greu să înţeleagă”, ne-a spus Maria.

5 lei zilnic, 15 lei în weekend

Octavian are 17 ani şi părinţi cu posibilităţi financiare medii. Primeşte zilnic 5 lei, iar în weekend, 10 sau 15 lei în funcţie de ce îşi doreşte: o pizza cu prietenii sau un concert în Zodiar. „Banii nu cresc în copac, asta i-am spus mereu şi a înţeles. Misiunile lui sunt să ducă gunoiul şi să-şi facă ordine şi curat în cameră.

Dacă mă supără foarte tare, rămâne fără calculator. Este conştient de posibilităţile noaste financiare şi nu cere mai mult, chiar dacă unii dintre prietenii lui au la dispoziţie şi peste 100 de lei pe zi! Trebuie să fii un părinte iresponsabil ca să-i dai copilului atâţia bani. E ca şi cum i-ai spune; poftim mamă, să ai şi de droguri”, ne-a spus mama lui Octavian.

Citit 1574 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.