Cine ne păzeşte elevii din şcoli?

Cine ne păzeşte elevii din şcoli?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una din cele mai interesante informări făcute în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectură, a fost cea privind măsurile de pază şi protecţie în unităţile şcolare.

În 65 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi, paza este asigurată prin intermediul firmelor specializate (aşa cum se întâmplă în municipiile Galaţi şi Tecuci, dar şi în comunele Barcea, Drăgăneşti şi Matca).

În alte 78 de unităţi şcolare, paza se face cu oamenii proprii, care nu sunt obligatoriu încadraţi ca paznici, ci şi pe alte posturi, precum fochiştii. Poliţia locală supraveghează alte 63 de şcoli (Bălăbăneşti, Braniştea, Corni, Ghidigeni, Iveşti, Nicoreşti, Piscu, Schela, Smârdan, Ţepu şi Vânători), iar în şcolile din trei comune ale judeţului Galaţi – Fundeni, Suceveni şi Valea Mărului – paza este asigurată cu angajaţi ai Primăriei, dar şi cu beneficiarii Legii venitului minim garantat.    

„Situaţia pazei în şcoli este mulţumitoare, însă nu suficientă. Problema care se pune este paza unităţilor pe timp de noapte, căci ziua paza se asigură şi cu profesorul de serviciu. În schimb, noaptea au loc furturi, iar anul trecut am avut în jur de zece şcoli, din mediul rural, dar şi urban, care au fost sparte de hoţi, care au plecat cu computerele”, a spus inspectorul şcolar judeţean Doruleţ Resmeriţă.

Potrivit acestuia, instalarea unor sisteme video de monitorizare în interiorul şi exteriorul şcolilor ar diminua problemele, însă „pentru aşa ceva este nevoie de o investiţie mare; pentru o şcoală mare, ar fi necesari până la 500 de milioane de lei.

Avem, în prezent, mai multe şcoli din mediul urban care au sistem de monitorizare video în interior, dar niciuna în judeţ. Cu camere video în exterior sunt doar două-trei şcoli în municipiu”. Tot o măsură de securitate este şi introducerea sistemului de acces electronic în unităţile şcolare liceale, program naţional care va intra în vigoare începând cu al doilea semestru, a mai precizat Resmeriţă.  

Citit 1032 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.