Cui îi este frică de taximetrişti?

Cui îi este frică de taximetrişti?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu au voie să fumeze, să asculte muzică şi nici să fie îmbrăcaţi inadecvat * Sunt obligaţi să-ţi pună la dispoziţie bonul fiscal *  La rândul lor, nici taximetriştii nu sunt protejaţi împotriva clienţilor rău-platnici

Taximetriştii care ne duc la destinaţie au o serie de alte îndatoriri, prezente în Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi. Legea pare să fie făcută doar ca să existe pe hârtie. În mod real nu se pot lua măsuri care să ne protejeze împotriva taximetriştilor. Dar nici pe aceştia împotriva clienţilor rău-platnici.

Spre surprinderea noastră, niciunul  dintre şoferii cu care am vorbit nu ştia de existenţa acesteia: „Au făcut o lege pentru noi? Nici colegii mei nu cred că ştiu. O fi una dată recent”, ne-a spus amuzat, dar şi mirat, un taximetrist care nu a vrut să îşi dea numele.

Aparatul de taxat şi lampa de taxi, indispensabile

Cea mai importantă obligaţie se referă la aparatul de taxat: conducătorii de taxi care nu îl deţin, sau îl modifică pentru a majora preţul, riscă amenzi cuprinse între 1000 şi 5000 de lei. Şi absenţa lămpii de taxi este sancţionată, aceasta fiind un important indicator al maşinilor de taxi. O altă obligaţie importantă este eliberarea bonului fiscal la finalul deplasării, iar pretinderea unei sume mai mari decât cea de pe bon, este şi ea sancţionată. Cu toţii ştim că puţini sunt taximetriştii care se conformează acestei reguli.

Alte obligaţii se referă la comportamentul faţă de client. Trebuie să aibă o ţinută corespunzătoare, să asculte muzică şi să fumeze doar cu acordul persoanei pe care o transportă. Cu toate acestea de câte ori ai avut curajul să-i atragi şoferului atenţia că te deranjează manelele lui sau fumul de ţigară?

Adrian, un taximetrist care, de obicei, aşteaptă comenzile în zona Ţiglina I,  a recunoscut că are radioul în permanenţă deschis, dar renunţă la muzică dacă e rugat de client. Costel – un alt taximetrist - procedează altfel: „Nu pun muzică în maşină, dar mă mai rugau oamenii să deschid radioul. Iar în privinţa fumatului, sunt un fumător înrăit. Dacă vine clientul şi am ţigara aprinsă, n-o să o sting”.

Taximetriştii nu au siguranţa că sunt plătiţi

Deşi, în calitate de client, avem multe drepturi, legea taximetriei ne-a stabilit şi nouă o listă de îndatoriri care, în cazul încălcării acestora, suntem amendaţi cu sume care pot ajunge şi la 500 de lei.

În lege se precizează că un client care nu-şi achită costul călătoriei  riscă amenzi între 1000 şi 5000 de lei, lucru mai puţin ştiut atât de clienţi, cât şi de şoferi. Taximetriştii au recunoscut că nu au niciodată certitudinea că cel care se urcă în maşină plăteşte cursa, dar nici nu au cum să demonstreze lucrul acesta. Aşa că legea rămâne dată degeaba. „De multe ori mi s-a întâmplat să nu fiu plătit pentru cursă. Omul îmi spune că îmi aduce banii imediat, coboară şi dus rămâne. Pentru câţiva lei, nu mă cert cu el, sau mai rău, poate iese şi o bătaie. În situaţiile de genul acesta nu prea am ce să fac”, ne-a spus Florin, un alt şofer de taxi. Taximetriştii şi-au pus însă la punct un sistem de autoapărare. Când apar asemenea probleme se dă „cod 00”. Unii clienţi devin imediat cooperanţi, alţii nu. „Dacă mai scoate un cuţit, îl las să plece. Noi anunţăm poliţia, îi dăm adresa neseriosului, dar nu îl poate obliga să plătească, ci doar îl avertizează sau şantajează. Nu ştiam că poate primi o amendă pentru treaba asta. În meseria asta, nu avem nicio siguranţă: nici protecţie, nici plata cursei”, s-a plâns Ionel.

Un alt aspect care arată neseriozitatea clienţilor, este faptul că aceştia solicită o maşină de la o firmă de taxi, iar la faţa locului, şoferul se vede singur, fără client, pentru că acesta  s-a răzgândit sau îi arde de glume.

Foto: Bogdan Codrescu

 

Citit 1179 ori Ultima modificare Duminică, 16 Octombrie 2011 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.