Cum ne apărăm de hoţii de cauciucuri?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cum ne apărăm de hoţii de cauciucuri?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Gone in 60 seconds” (Dispari în 60 de secunde) este filmul de acum 11 ani în care Nicolas Cage ne arăta cum se poate fura o maşină în mai puţin de un minut. Erau vizate maşini exotice sau mărci rare, care valorau sute de mii de dolari pe piaţa neagră. Aşa cum arată şi titlul filmului, totul depindea de viteza cu care se mişcau hoţii. Probabil că la fel de repede se mişcă şi borfaşii gălăţeni care, în ultimele nopţi, au lansat o nouă „modă”: maşinile fără roţi.

„Viaţa liberă” a scris despre patru cazuri de proprietari care, în interval de doar 72 de ore, şi-au găsit în parcare maşinile cu toate roţile furate. Spre deosebire de film, hoţii români se pare că nu se încurcă în preferinţe: maşinile jefuite sunt modele şi mărci diferite (Volkswagen Golf, Opel Astra, Audi A4, dar şi Logan), „încălţate” şi cu cauciucuri de iarnă, şi de vară. Ceea ce frapează, însă, este faptul că furturile, înregistrate în zone diferite ale oraşului, s-au produs şi la maşini parcate la stradă, în zone bine iluminate. 

Alarma, cea mai sigură soluţie

E treaba poliţiei să-i prindă pe hoţi, bazându-se şi pe modul de operare, care pare a fi identic. Până atunci însă, şi pentru a nu ne apuca durerile de cap când coborâm dimineaţa în parcare, sau la discuţiile cu companiile de asigurări, să încercăm să ne protejăm singuri. Cea mai bună soluţie, dar şi cea mai scumpă, este să vă montaţi o alarmă, dacă nu aveţi una deja. Au preţuri pentru toate buzunarele, de la 300 la 2.000 de lei cu tot cu montaj, în funcţie de performanţe. Există, bineînţeles, şi trepte intermediare de preţ: 500, 800, 1.200 sau 1.600 de lei, aşa că aveţi de unde alege.

Antifurturi de la „Popescu”

Există şi o soluţie mult mai ieftină, chiar dacă nu e sută la sută sigură: antifurturile. Cele mai bune sunt cele manufacturate, pentru că sunt unice şi nu există alte chei care să le desfacă. Antifurturi puteţi cumpăra de la „Popescu”. Sunt seturi de patru prezoane, care costă 20 sau 37 de lei şi care au câte o cheie unică. Puneţi câte un prezon pe fiecare roată; e posibil ca hoţii să nu aibă la îndemână ceva care să le desfacă.  Puteţi cumpăra antifurturi şi de la o reprezentanţă auto. Sunt probabil mai bune, dar şi mai scumpe, costând vreo 150 de lei.

Dacă nu vreţi nici alarmă şi nici sistem antifurt, iată două trucuri care i-ar putea descuraja pe borfaşi: parcaţi lângă un perete (dacă aveţi aşa ceva în zonă) sau lipit de bordură. Până acum s-au furat doar „seturi” de câte patru roţi, aşa că dacă hoţii se văd incomodaţi astfel, poate vă lasă roţile în pace.

În fine, deşi cărţile tehnice nu prea recomandă aşa ceva, pentru că ar putea afecta servodirecţia, lăsaţi-vă maşina cu roţile bracate, cu viraj la maxim. E o şansă în plus să vă găsiţi roţile aşa cum le-aţi lăsat.

Citit 4868 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2011 22:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.