Avem lege. Ce urmează? Pro sau contra eutanasierii maidanezilor

Avem lege. Ce urmează? Pro sau contra eutanasierii maidanezilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria Galaţi promite sterilizarea * Dumitru Nicolae susţine că va înfiinţa două cabinete pentru operarea câinilor fără stăpân * Poliţia Animalelor protestează împotriva eutanasierii, considerând că actul normativ votat de deputaţi este neconstituţional *

Problema câinilor comunitari stârneşte de ani de zile adevărate dispute şi îi împarte pe cetăţenii oraşului în două tabere. Pe de o parte, sunt voci vehemente care cer eutanasierea patrupedelor. Alţii susţin sus şi tare că asemenea porniri sunt barbare şi ar ucide o mulţime de animale nevinovate, din cauza câtorva exemplare care îşi fac de ruşine neamul, atacându-i pe oameni. Din nefericire, de fiecare dată aceste dispute au fost sterile şi n-au dus la nimic concret. E adevărat că e o crimă să omori nişte animale nevinovate, dar nici iubitorii câinilor n-au tratat această problemă ca fiind şi una a lor. S-au mulţumit doar cu declaraţii de dragoste şi un pumn de mâncare aruncat la colţ de stradă.

Deputaţii au votat la începutul acestei săptămâni Legea eutanasierii maidanezilor. Spre norocul câinilor comunitari, în forma actuală, legea aruncă pisica în curtea primăriilor şi consiliilor locale, care au posibilitatea să facă sondaje de opinie printre cetăţeni şi să ia o decizie: eutanasierea sau sterilizarea. Deci ne întoarcem de unde am plecat…

Soluţia primarului Nicolae: sterilizare şi eliberare pe străzi

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, spune că nu va mai face o consultare publică pe tema gestiunii câinilor comunitari, având în vedere că în 2008 a efectuat un sondaj de opinie în urma căruia 86 la sută dintre cei intervievaţi s-au declarat împotriva eutanasierii, considerând o soluţie mai bună sterilizarea şi eliberarea lor pe stradă. Potrivit primarului, doar câinii bolnavi incurabil vor fi eutanasiaţi.

Primăria are fonduri

Edilul a adăugat că pentru acest proiect se vor amenaja două noi cabinete veterinare, din sumele colectate la bugetul local din taxa pentru ecarisaj. Taxa a fost introdusă în Galaţi din 2010, având valoarea anuală de 2,5 lei/persoană fizică şi 50 lei/persoană juridică. „Până acum nu am investit banii colectaţi tocmai pentru că aveam semnale că se doreşte stabilirea de noi reglementări, prin lege, aşa cum s-a şi întâmplat de curând, în Parlament”, a declarat primarul.

Potrivit estimărilor directorului serviciului public Ecosal Prest, Ion Ionescu, care are în gestiune şi serviciul de ecarisaj, pe străzile Galaţiului sunt, în prezent, între 5.000 şi 6.000 de câini fără stăpân. Deşi autorităţile au evitat mereu să recunoască în mod public, până acum, mulţi dintre câinii strânşi de pe străzi au fost eutanasiaţi, fie din cauza agresivităţii sau a bolilor, fie pentru că nu au fost revendicaţi. Altfel, nu se pot explica diferenţele de cifre. Potrivit lui Ion Ionescu, în cele două baze de ecarisaj ale Primăriei (cu o capacitate de 530 - una are o capacitate de 180 de locuri, cealaltă de 350) sunt în prezent 300 de câini şi, zilnic, se ridică, în medie, 20 de câini de pe străzi. „Ridicăm mulţi câini, pentru că avem destule reclamaţii de la oamenii muşcaţi de patrupede. Cei care au muşcat oameni sunt supravegheaţi trei săptămâni, în padoc, pentru a vedea dacă au sau nu rabie”, spune Ion Ionescu.

La un calcul simplu, se poate concluziona că, lunar, prin padocuri trec în jur de 600 de câini, ceea ce ar însemna că, în condiţiile ideale în care câinii nu s-ar mai reproduce pe străzi (adică dacă patrupedele cărora li se dă drumul din nou, pe stradă, sunt cu adevărat sterilizate), în zece luni, problema câinilor Galaţiului ar putea fi rezolvată. Din păcate însă, această problemă trenează de ani şi ani de zile.

„Cerem să nu se promulge această lege”

Alături de alte ONG-uri din ţară, Centrul Teritorial de Poliţie pentru Protecţia Animalelor susţine că legea este neconstituţională: „Acest act normativ are un caracter profund neconstituţional, deoarece nu are în vedere soarta unor fiinţe vii şi nici ameliorarea situaţiei de drept a societăţii civile. Eutanasierea este un act de curmare a unei vieţi aflate în suferinţă şi nu o măsură opresivă de reducere a populaţiei canine, măsură care nu s-a aplicat până în prezent în niciun stat civilizat al lumii. De asemenea, la adoptarea prezentei legi nu s-a ţinut cont de propunerile Poliţiei Animalelor făcute în Parlamentul României şi nici de cele venite din partea ONG-urilor de profil. În continuare I.G.P.P.A. va redacta şi îi va transmite o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu prin care va solicita să nu promulge această lege”, se arată în comunicatul  remis redacţiei.

Viaţa unui câine costă 30 de lei pe lună

Corina Grigore, preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş” din Galaţi, a acuzat în repetate rânduri autorităţile gălăţene că, deşi legea nu le permitea, au eutanasiat câinii fără stăpân. „În ciuda prevederilor legale, câinii au fost omorâţi la Galaţi. Dacă se va decide sterilizarea lor, atunci lucrurile s-ar putea schimba, dar, din experienţa pe care o am, sunt sceptică. Nu-mi pot da seama pe ce s-au cheltuit până acum banii adunaţi de Primărie din taxa de ecarisaj! În adăpostul nostru am grijă în condiţii decente de 800 de câini. Pentru întreţinerea fiecărui câine cheltuiesc lunar 30 de lei. Mă revoltă când aud la televizor preţuri de 300 de lei pentru un câine, vehiculate cu atâta uşurinţă. O persoană căreia îi este indiferentă soarta animalelor ar putea trece uşor în tabăra celor care susţin eutanasierea, pretextând costul ridicat al întreţinerii. Sumele spuse nu au însă nicio legătură cu realitatea! Eu ştiu mai bine cât costă hrana, igiena zilnică şi întreţinerea unui câine pentru că nu-mi este uşor să fac rost în fiecare lună de cei 30 de lei necesari pentru fiecare din cei 800 de câini pe care îi am în adăpost”, ne-a declarat Corina Grigore.

Citit 4105 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.