Vaccinul românesc, ineficient împotriva virusului gripal B?

Vaccinul românesc, ineficient împotriva virusului gripal B?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi s-au imunizat, peste 18.000 de gălăţeni ar putea fi în continuare vulnerabili la gripă *  Nu se reia campania de vaccinare * În Galaţi, se inventariază cele circa 7.000 de doze de vaccin rămase  

Ministerul Sănătăţii menţine măsura de suspendare a campaniei de imunizare cu vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino. Detalii despre motivele care au dus la adoptarea acestor măsuri drastice ne-a oferit directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

„În cadrul unei videoconferinţe, ni s-a comunicat că motivul real pentru suspendarea temporară a campaniei de vaccinare antigripală este suspiciunea că produsul folosit la imunizare nu prezintă o concentraţie suficientă de tulpină gripală B. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii ne-a solicitat să inventariem vaccinurile încă nefolosite şi să realizăm informări cu privire la numărul de doze şi seriile acestora. Se încearcă identificarea loturilor care ar putea avea doze ineficiente. Se fac în aceste zile analize de laborator care să stabilească dacă suspiciunea de ineficienţă a vaccinului în imunizarea împotriva tulpinii gripale B este sau nu fondată. Între timp, dozele sunt, în continuare, stocate în condiţii optime. În cazul în care rezultatele de laborator dovedesc faptul că vaccinul este eficient, campania de imunizare ar putea continua. În situaţia în care acesta nu asigură protecţie suficientă împotriva gripei, se vor lua măsurile indicate de Ministerul Sănătăţii, la momentul respectiv”, a declarat dr. Boldea.

Sursa citată a precizat că, la nivelul judeţului Galaţi, au rămas încă neutilizate circa 7.000 de doze din cantitatea totală de vaccin primită sau cumpărată cu bani de la Ministerul Sănătăţii.

„Ceea ce se încearcă acum este stabilirea loturilor de vaccin în cazul cărora nu ar fi fost respectată concentraţia necesară. Există şi posibilitatea ca doar o parte dintre doze să fie ineficiente”, a adăugat dr. Boldea.

Vă reamintim că DJSP Galaţi a beneficiat de 25.085 de doze de vaccin. Putem aprecia, deci, că circa 18.000 de gălăţeni s-au vaccinat deja antigripal. Cum nu s-a pus în nici un moment problema unor reacţii adverse cauzate de imunizare, rămâne doar problema posibilei ineficienţe a vaccinului şi a faptului că cei aproape 18.000 de gălăţeni imunizaţi ar putea fi, în continuare, vulnerabili în faţa gripei date de tulpina B.

 

 

Citit 1237 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.