Bijuterii - Putem cumpăra de la vânzătorii ambulanţi?

Bijuterii - Putem cumpăra de la vânzătorii ambulanţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că e pentru un cadou, o investiţie, sau pur şi simplu, vă plac bijuteriile, de obicei trebuie să fim foarte atenţi atunci când vrem să le cumpărăm. Deşi ne încântă pentru că sunt mai ieftine, bijuteriile de la vânzătorii ambulanţi nu prezintă, de cele mai multe ori garanţia că produsele sunt veritabile.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) pune la dispoziţia celor interesaţi, pe site-ul instituţiei, un ghid cu sfaturi generale pe care să le ia în considerare înainte să meargă la cumpărături. „Orice societate comercială care comercializează metale preţioase trebuie să aibă o autorizaţie emisă de ANPC ceea ce certifică faptul că ei îndeplinesc condiţiile pentru vânzarea de bijuterii. În momentul în care alegem să cumpărăm de la vânzătorii ambulanţi, ne asumăm un risc. Nu putem avea încredere în ceea ce găsim pe stradă. Spun că sunt realizate de ei, dar ar trebui să fie autorizaţi să le fabrice, să-şi facă marcajul de garanţie. Cine ne oferă certitudinea că într-adevăr, este un metal preţios de o anumită puritate? La cumpărarea unui astfel de produs, trebuie să primim un bon fiscal şi o garanţie. Ceea ce în cazul comerţului ambulant acest lucru reprezintă e o problemă”, ne-a explicat Mărioara Gătej, reprezentantul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC).

Tot Măriora Gătej ne-a spus că sunt două moduri în care pot fi comercializate bijuteriile: „Se vând la bucată sau la gramaj, ceea ce înseamnă că magazinul respectiv trebuie să dispună de un cântar. Foarte important pentru consumatori este faptul că bijuteria trebuie să aibă un marcaj pe care să fie scris şi titlul metalului – pentru aur, cel mai des întâlnit este cel de 14 sau 18 karate, iar la argint, este de puritate 925. Acestea trebui aplicate obligatoriu pe bijuterie, ceea ce nu prea găsim la vânzătorii ambulanţi”. Pietrele nu trebuie să cadă „Atunci când cumpărăm bijuterii cu pietre, trebuie să avem o certificare şi pentru ele. Se întâmplă să mai pice, dar în mod normal nu ar trebui. Ţinând cont de faptul că bijuteriile şi mai ales inelele sunt supuse unor şocuri, montura trebuie să fie de aşa natură încât piatra să nu pice. Dacă se întâmplă să rămânem fără ea, trebuie să ne întoarcem la magazin pentru remediere”, a mai explicat Mărioara Gătej.

Citit 1390 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2012 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.