Cum tratăm degerăturile?

Cum tratăm degerăturile?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu de puţine ori, gălăţenii care se aleg cu degerături nu se grăbesc să meargă la medic. Preferă să rămână acasă şi să spere că, odată ajunşi la căldură, problema se va rezolva de la sine. Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă astfel.

Mai multe despre modul în care trebuie să procedăm după ce am observat că gerul ne-a muşcat deja ne-a spus directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea.

„Modul de clasificare a degerăturilor este similar cu cel al arsurilor. În prima fază a instalării unei degerături, pielea din zona afectată se înroşeşte şi se tumefiază uşor. Ulterior, dacă expunerea la frig continuă, apar paresteziile locale (senzaţii de amorţeală) şi durerea intensă. În următorul stadiu, ţesuturile afectate devin violacee, iar atunci când degerăturile sunt grave, pe piele pot apărea pustule, exact ca în cazul arsurilor. Se instalează anestezia, iar pacientul nu mai reuşeşte să simtă părţile afectate”, a precizat dr. Boldea.

Ce putem face, până ajungem la medic?

Sursa citată ne-a informat că cele mai multe cazuri de degerături diagnosticate în mod curent sunt de stadiu I sau II. „Tendinţa multora dintre persoane, atunci când ajung acasă, este să expună zona degerată unui jet de apă fierbinte. Este o greşeală. Efectul vasodilatator al încălzirii zonei va face ca durerea să crească şi mai mult. Apa trebuie încălzită treptat. Se recomandă de asemenea, o masare uşoară a zonei. Putem folosi şi o cremă cu efect vasodilatator”, ne sfătuieşte medicul.

În cazul în care nu observăm o ameliorare a simptomelor locale în câteva zile, este absolut necesar să mergem la medic.

 

Citit 2645 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.