Criză într-un pahar cu apă?

Criză într-un pahar cu apă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza ne afectează mai mult decât ne imaginăm; de la economiile pe care le facem în bugetul familiei şi până la societăţile de interes public ce livrează servicii locale, toată lumea se supune aceloraşi rigori ale austerităţii. În încercarea de a-şi recupera debitele de la asociaţiile de proprietari/locatari, şi societatea locală de furnizare a apei potabile, SC Apă Canal, are un sfat către consumatori: plătiţi-vă facturile şi, când ajungeţi cu plata la zi, reduceţi consumul pe măsura bugetului!

Se poate ajunge la oprirea apei

În ultima perioadă, SC Apă Canal lansează în presă avertizări serioase faţă de asociaţiile cu datorii mari: în cazul în care facturile restante nu vor fi plătite până la 1 martie, se va ajunge la furnizarea, cu restricţie, a apei potabile, ba chiar la sistarea acesteia! Motivul: circa 200 de asociaţii au debite restante de doi ani, iar datoria totală a asociaţiilor către societate se ridică la zece milioane de lei.

Niţă Podaru (foto), directorul tehnic de producţie al SC Apă Canal, spune că jumătate dintre cele 750 de asociaţii de locatari din municipiu au datorii către societatea locală. Unele datorii sunt „proaspete” şi nu pun foarte mari probleme – cele mai grele situaţii le provoacă cele 112 asociaţii din Galaţi ale căror datorii se încadrează între 50.000 şi 750.000 de lei!

„Avem asociaţii cu facturi vechi, neplătite de 18 sau chiar 24 de luni, datorii ce constau în debite plus majorări şi penalităţi aplicate pentru întârziere. Ne afectează, pentru că şi societatea trăieşte din încasări, facem lunar cheltuieli pentru tratarea apei, dar este vorba şi despre cheltuielile pe care le facem şi noi pentru anumite lucrări ce au legătură cu proiectul ISPA. Cele mai mari datorii le avem de la asociaţiile nr. 850 (752.000 lei), 414 (513.000 lei), 714 (441.000 lei), 710 (418.000 lei)”, spune Niţă Podaru.

Pentru recuperarea debitelor există, desigur, justiţia, însă, faţă de numărul mare de datornici, nu prea merge treaba. O altă soluţie pentru ca societatea să îşi recupereze debitele de la asociaţii este …ameninţarea cu întreruperea furnizării apei!

„Noi facem avertizări, discutăm cu administratorii şi în cele din urmă, dacă nu se ajunge la niciun consens, putem decide furnizarea apei cu program, sau chiar sistarea ei. Nu este prima dată când am ajuns să ne gândim la o astfel de măsură.

Putem închide apa cu condiţia de a asigura câte cinci litri de apă potabilă pe zi pentru o persoană, iar în cazul în care furnizăm apă cu program, asigurăm această cantitate”, spune directorul tehnic al societăţii, care susţine că există şi cadru legal pentru aşa ceva, deşi legenda urbană susţine altceva – că furnizarea apei nu poate fi sistată din motive de igienă…

Consumăm atât cât putem plăti!

„Până la urmă, fiecare trebuie să consume atât cât îşi permite să plătească. Din statistica noastră se vede o tendinţă de scădere a consumului, că omul încearcă să strângă …robinetul! Fiecare încearcă să consume mai puţin.

Vom încerca să-i sensibilizăm pe clienţi să consume cât pot plăti, nu să intre în imposibilitate de plată. Vorbim cu asociaţiile, fiecare să-şi reducă consumurile, iar noi, prin programe ISPA, reparaţii capitale, subsoluri, încercăm să reducem cheltuielile, determinându-ne să depăşim această perioadă critică prin care trecem toţi - şi gălăţenii, şi societăţile.

Până la urmă, un metru cub de apă este 1,99 lei, iar o bere la 330 ml este 5 lei!”, spune Niţă Podaru, care recunoaşte că şi furnizarea apei cu program atrage alte probleme: „când reiei furnizarea, din punct de vedere al parametrilor fizico-chimici, apa e potabilă, dar organoleptic nu, nu arată ca o apă bună de băut. În plus, vor suferi, la un loc şi gălăţenii de bună credinţă şi rău-platnicii”.

Sunt soluţii şi …păreri

Cei care nu vor să sufere alături de rău-platnici pot opta pentru contracte individuale cu Apă Canal. Unul din aceste blocuri este M 7, de pe strada Tecuci. Enciu Profira (69 de ani) are contract individual pentru apă: „este mai convenabil, nu se bagă consum în plus, că mereu plăteam câte o sută-două în plus şi am zis: dar până când? Ne costa mult şi bineînţeles că îmi oprea şi mie apa, nu conta că eu am fost întotdeauna bun platnic; dacă se oprea apa pentru datorii, se oprea la toţi”.

Una din asociaţiile cu mari datorii este Asociaţia nr. 710 (418.000 lei). La asociaţie nu am găsit pe nimeni, în schimb, lista cu facturile la întreţinere are la capitolul „restanţe” sume care ajung, pe apartament, şi la 14.000 de lei! Oamenii din bloc se feresc să răspundă la uşă; ciudat sau nu, uşile apartamentelor cu datorii mari sunt metalice şi par noi.

„Unii au probleme, că un loc de muncă îl obţii mai greu, dar alţii… ştiţi cum se spune… munca-i grea, tată! Eu m-am chinuit să fiu bun platnică, dar ce folos? Dacă vor opri apa o să sufăr şi eu, ce să fac? Pot să-i zic vecinului «omoară-te, vinde-ţi casa şi plăteşte»? Sunt şi multe pierderi pe reţea”, ne-a spus Adriana (34 de ani), care locuieşte în zonă.

Fără apă nu poţi trăi!

După anunţul societăţii Apă Canal, gălăţenii au comentat decizia societăţii pe site-ul www.viata-libera.ro. Domnul Chiriac se întreabă „cum va aplica hotărârea, opreşte apa şi la cei bun platnici?! Am propus ceva timp în urmă, pe site-ul «dl. primar ro» o soluţie cum s-ar putea trece peste acest fenomen. Trebuie făcut ceva!

Exemplu: începând de mâine, Apă-Canal să ofere gratuit avizare şi racordarea instalaţiilor de apă potabilă individual, iar locatarilor proprietari să le revină sarcina de a-şi executa instalaţiile în termen de trei luni; încheierea de contracte cu toţi proprietarii, condiţionat de datoriile ce le are fiecare (…), eşalonarea datoriilor într-o perioada de timp şi, conform contractului individual, dacă cineva nu-l respectă se poate interveni la sistarea furnizării de apă respectivului şi chiar trimiterea acestuia în judecată. Fiecare să plătească ce consumă! Cum sunt bani pentru cablu, telefon, curent, ţigări etc., trebuie să se găsească şi pentru apă, fără de care nu poţi trăi”.

Mihai Oprişan crede că „soluţia e simplă, dar cine trebuie să ia decizia nu doreşte, dă numai ameninţări care nu vor fi puse în practică niciodată. Dacă se va plăti ca la alte utilităţi, Apă-Canal se autodesfiinţează, căci nu va mai avea cu ce-şi plăti nici măcar salariaţii”.

Citit 2512 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.