Jocurile pe calculator - Ce impact au asupra celor mici?

Jocurile pe calculator - Ce impact au asupra celor mici?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Celor mici le este foarte uşor să imite comportamentul personajelor din jocurile pe calculator * Filtrul conştiinţei lor este foarte diminuat * Scad puterea de concentrare, atenţia, posibilitatea de a finaliza o sarcină *

Copiii iubesc calculatorul, în special jocurile pe calculator.  Cei mai mulţi abia aşteaptă să ajungă acasă, să arunce ghiozdănelul într-un colţ al camerei şi să se aşeze în faţa monitorului pentru a continua jocul început cu o zi înainte. Cei mici preferă, în special jocurile alerte în care intră în pielea unui erou neînfricat şi luptă împotriva inamicilor, ajutat de diferite arme sau puteri. Violenţa este un cuvânt cheie al acestor jocuri care sunt tot mai multe şi mai atractive. Psihologii Violeta Morozan şi Alina Gălăţanu ne-au explicat ce influenţă au asupra copiilor şi cum ar trebui să procedeze părinţii.

Copiilor le e uşor să imite

„Cei mai mulţi micuţi imită personajele din jocurile pe calculator: mimează împuşcăturile sau loviturile. În viaţa reală, avem o reţinere să acţionăm în acest fel. Exersat foarte des acest comportament în spaţiul virtual, este mult mai uşor să fie imitat de ei în viaţa reală, fără a introduce filtrul conştiinţei active. Acest filtru este foarte diminuat în momentul în care acesta vizualizează un lucru la televizor sau se joacă pe calculator. De exemplu, dacă veţi opri un copil de patru sau cinci ani de la un joc sau de la desene animate şi îl veţi întreba „Ce a făcut personajul respectiv?” „De ce e supărat?” şi aşa mai departe, este posibil să nu ştie, întrucât mintea lui procesează informaţiile într-o manieră pasivă şi nu le mai trece prin filtrul conştiinţei sau prin tot ceea ce înseamnă moralitate”, a explicat Alina Gălăţanu.

„În viaţa reală, lucrurile nu decurg aşa cum vor ei”

Tot aceasta a subliniat faptul că micuţii sunt atraşi de jocuri pentru că, în spaţiul virtual, dobândesc abilităţi pe care în realitate nu le-ar avea. „Lor le plac jocurile pentru că apasă pe un buton şi deja personajul lui are o putere în plus sau câştigă ceva. Mai apasă pe unul şi se poate odihni sau relaxa. În schimb, în jocul cu alt copil din viaţa reală, ei trebuie să îşi dispute o regulă, o jucărie şi de multe ori lucrurile nu decurg aşa cum vor. Ce vor face atunci? Cum vor rezolva situaţia?”, a mai adăugat psihologul Alina Gălăţanu.

Atenţia lor scade

„Concentrarea, atenţia, posibilitatea de a finaliza o sarcină scad. Ne întrebăm de ce atunci când îi spunem copilului să coloreze o pisică, el stă la măsuţă, îi colorează doar burtica şi gata! A zbughit-o în altă parte. Atenţia, la fel ca şi memoria, trebuie exersată. În momentul în care acesta stă la calculator sau la televizor, nu are nevoie de atenţie concentrată de aceea este foarte mică”, a mai explicat Alina Gălăţanu.

„Copiii nu vor avea o conştiinţă a pericolului”

Violeta Morozan sfătuieşte părinţii să fie cu ochii pe monitorul calculatorului, pentru a vedea ce fel de jocuri captează atenţia copiilor şi dacă sunt potrivite pentru vârsta lor. „Preferate sunt jocurile cu maşini sau cu lupte. Copilul e pasionat pentru că deţine controlul unei maşini din tastatură. Dar acolo, automobilul trece şi pe trotuar, calcă oamenii, îi omoară şi aşa mai departe. El nu e realizează că astea sunt lucruri grave. Nu va mai avea o conştiinţă a pericolului. Va fi mai puţin precaut atunci când trece strada şi nu se va gândi că se poate petrece un accident pentru că, în jocul lui, nimic nu părea ieşit din comun sau grav. La fel şi la jocurile cu împuşcături: dacă un copil pasionat de ele ar avea pe mână un pistol, ar scoate pistolul şi ar trage pentru că nu ar mai avea ideea de pericol sau nu îşi va da seama că îi face rău celuilalt. Aici trebuie să intervină părinţii şi să le explice. Bineînţeles, sunt şi jocuri educative, care le pun mintea în mişcare: de strategie, de potrivit culorile şi aşa mai departe. Cele mai bune sunt activităţile: pictat, colorat, joaca cu plastilina”, a explicat Violeta Morozan.

Citit 2434 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2012 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.