Cât mai merge şpaga la medic?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât mai merge şpaga la medic?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Pacienţii gălăţeni dau şi peste 700 lei pentru o operaţie * Banii se dau deseori înainte de intervenţie şi depinde de doctor dacă primeşte sau nu * „Doar unu sau doi la sută dintre medici condiţionează actul medical”, declară prof. dr. Dumitru Cristea *

Cât spun pacienţii că au dat?

Un bărbat trecut de 50 de ani care a apelat la serviciile unui chirurg cunoscut în Galaţi spune că a dat, în urmă cu vreun an, 700 de lei pentru o intervenţie de îndepărtare a fierii. Pe masa de operaţii nu urma să ajungă el, ci o rudă. Abia mai târziu a aflat că „recunoştinţa” trebuia să valoreze doar vreo 500 sau 600 lei. Plata s-a făcut înainte de operaţie, dar nu la solicitarea chirurgului, ci pentru că pacientul a ţinut să se asigure că lucrurile vor merge bine.

Într-una dintre dimineţile din săptămâna aceasta, un frate şi o soră de vârstă medie se întâlniseră pe holul din faţa unei secţii de chirurgie de la etajele de mijloc ale Spitalului Judeţean şi discutau aşezaţi pe calorifer: „Am vorbit cu medicul şi am pregătit 500 de lei. Mai puţin nu dai. Şi 150 de lei pentru anestezist şi câte 60 de lei pentru fetele care sunt acolo, în sală. Două, trei, vezi cum împarţi banii, că sunt deja schimbaţi. Nu cred că te bagă azi (în sala de operaţii – n. r.), aşa că mâine dimineaţă te duci spre cabinetul lui (al medicului chirurg – n.r.) şi când vine îi dai banii”, spunea femeia. Evident, fratele aproba. Per total, deci, operaţia va costa 710 lei. La această sumă se vor adăuga, probabil, banii daţi asistentelor de pe secţie, cât timp pacientul va sta internat. De obicei, câte 5 sau 10 lei, în funcţie de intervenţie, spun pacienţii.

La montarea unui aparat ghipsat, pacienţii dau şi 30 de lei, iar pentru o naştere normală, sunt şi familii care au lăsat peste 250 lei, în timp ce o cezariană ajunge la 500 de lei. În cabinetul medicului curant, pacientul oferă între 50 lei şi 200 lei sau 300 lei , în speranţa că medicul „îl va ţine minte” şi îl va trata frumos şi data viitoare. Nu trebuie, însă, să generalizăm. Există medici gălăţeni care nu pretind şi nici nu primesc bani, chiar dacă în acest fel nu îşi pot îmbunătăţi prea mult situaţia financiară.

Care sunt sumele în spitalele bucureştene?

Şi în spitalele bucureştene se dau şpăgi, mai ales pentru intervenţiile dificile. Pentru o operaţie complicată şi riscantă de extirpare a unui sân (care a necesitat două săptămâni de spitalizare şi alte câteva tratament continuu post-externare) s-a plătit 1.300 lei, dar numai după efectuarea cu succes a intervenţiei chirurgicale şi la insistenţele pacientei de aproape 60 de ani. Ca să intri în timp util la consult, la un medic reputat, 20 până la 50 de lei ar putea merge în buzunarul asistentei care ţine fişele şi invită pacienţii în cabinet. Mulţi dintre pacienţi, mai ales cei veniţi din provincie şi care nu au posibilitatea să se cazeze în Bucureşti, sunt dispuşi să dea încă vreo 10 lei în schimbul unei mici intervenţii a registratoarei care scoate fişele personale şi le înmânează asistentei. Nu de alta, dar e bine să ştie toţi că eşti binevoitor. Dacă tot ai bătut atâta drum, măcar să intri la medic şi să te întorci acasă cât mai repede.

„Medicii care condiţionează actul medical sunt puţini”

„Lucrurile ar sta altfel, dacă s-ar adopta o legislaţie asemănătoare altor ţări europene. Dacă medicul ar avea un onorariu legal în funcţie de competenţa sa şi de serviciile suplimentare pe care i le-ar putea oferi bolnavului, lucrurile s-ar normaliza. Din întreaga suma, undeva la 85 la sută ar intra în buzunarul medicului, dar ar fi bani albi, nu daţi la negru. La Colegiu sunt plângeri ale pacienţilor nemulţumiţi de actul medical, nu de faptul că medicul le-a cerut bani. Oricum, în acest moment, procentul medicilor care condiţionează actul medical nu e mai mare de unu sau doi la sută”, precizează secretarul Colegiului gălăţean al Medicilor, prof. dr. Dumitru Cristea.

Din cei circa 450 de medici specialişti din judeţul Galaţi, ar rezulta, din aprecierea sursei citate, că doar maximum 10 ar condiţiona actul medical de primirea unor favoruri. O problemă ar fi dacă printre aceştia 10 s-ar număra medici de top, fără intervenţia cărora s-ar pierde vieţi.

„Unii pacienţi se sperie când li se refuză atenţiile”

„Aici s-a creat un întreg fenomen. Medicii nu primesc atenţii doar în România, ci în întreaga lume. Nu se poate pune problema unei şpăgi, atâta timp cât medicul nu cere bani şi nu condiţionează de aceste sume de bani modul în care tratează pacientul. Iar atenţiile pot fi acceptate la externare, când nu se mai pune problema că recunoştinţa ar afecta în vreun fel actul medical. Sunt şi cazuri în care pacienţii, de regulă cei mai vârstnici, vor să ofere o atenţie medicului şi se sperie atunci când acesta refuză. Se gândesc la faptul că starea lor este gravă şi că medicul nu mai poate face nimic”, precizează dr. Dan Botezatu, şeful secţiei de Gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

O plângere pe săptămână la Direcţia de Sănătate Publică

Directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, a declarat că există gălăţeni care vin să se plângă de faptul că medicii le-au solicitat bani. „Au fost persoane care au reclamat cazuri punctuale. Cei mai mulţi, însă, erau nemulţumiţi nu de faptul că medicul le-a cerut bani, ci din cauză că acesta s-a purtat urât. Frecvenţa sesizărilor verbale ar fi cam de una pe săptămână”, susţine dr. Boldea.

Citit 58771 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2012 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.