Card european de sănătate sau poliţă medicală?

Card european de sănătate sau poliţă medicală?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din ignoranţă sau mentalitate greşită, oamenii preferă să plătească din buzunar poliţe la agenţiile de turism, deşi primesc aceleaşi servicii medicale ca în cazul prezentării cardului european de sănătate


Este perioada concediilor, iar gălăţenii care pleacă în vacanţă în una din ţările Uniunii Europene trebuie să ştie că pot beneficia acolo de servicii medicale, dacă au nevoie de aşa ceva. Pentru asta, însă, trebuie să demonstreze că sunt cetăţeni europeni plătitori de asigurări medicale, sau că au un alt fel de poliţă (privată) medicală. Exceptând persoanele care nu plătesc asigurări în sistemul de stat, ci în cel privat, majoritatea angajaţilor trebuie să ştie că poate beneficia gratuit de cardul european de asigurări de sănătate. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în lunile mai şi iunie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi a primit doar cu 8% mai multe cereri pentru eliberarea cardurilor europene de sănătate.

Astfel, potrivit preşedintei CJAS Galaţi, Olimpia Buzia, în lunile mai şi iunie 2011 s-au primit cereri şi s-au eliberat 1.816 carduri europene de sănătate (820 în mai şi 996 în iunie), în timp ce în aceleaşi luni din acest an s-au eliberat 1.978 de carduri (1.131 + 847).  De la an la an, numărul cardurilor europene de sănătate creşte, a mai precizat Olimpia Buzia, exemplificând: în 2010 s-au eliberat 5.078 de carduri, în 2011- 7.170, iar până acum – 3.837. Deşi numărul cardurilor eliberate este în creştere an de an, în continuare românii nu ştiu că aceste documente asigură aceleaşi servicii medicale pe care le asigură şi o poliţă plătită cu bani din buzunar, la agenţiile de turism de unde oamenii îşi cumpără, de regulă, biletele de călătorie în UE.  

Plată suplimentară pentru servicii care ţi se cuvin oricum

Preşedinta CJAS Galaţi, Olimpia Buzia spune că plata la agenţiile de turism a unor astfel de poliţe de asigurări medicale este inutilă, atât timp cât asigură aceleaşi servicii medicale pe care le garantează şi cardul european de sănătate. În plus, acesta din urmă se eliberează gratuit de la CJAS, în termen de minim şapte zile de la cerere, sau pe loc, dacă solicitantul se grăbeşte să plece în concediu.  Totuşi, din ignoranţă, sau comoditatea de a se duce la CJAS, oamenii plătesc din buzunar poliţele de asigurări medicale la agenţiile de turism de unde îşi iau biletele de vacanţă.  Poliţe care nici nu sunt scumpe (17 lei pentru servicii medicale în valoare maximă de 5.000 de euro) şi care, în unele cazuri, sunt ascunse printre alte asigurări, în cadrul unei poliţe mixte.

De pildă, sunt agenţii de turism în care pentru un supliment de 30 de lei, de pildă, se asigură nu doar servicii medicale în străinătate, dar şi pierderea bagajelor, a unui mijloc de transport sau călătoria în sine; dacă apare ceva neprevăzut şi nu mai poţi pleca în călătorie, în baza asigurării poţi primi o parte din banii pe sejur. Deşi nu primesc servicii medicale în plus, oamenii preferă să dea bani din buzunar pentru o astfel de poliţă, având încă mentalitatea că dacă plăteşti suplimentar ai parte de servicii asemenea. "Greşit! Până la urmă, şi cardul european de asigurări de sănătatea reprezintă tot bani, contribuţiile la asigurările de sănătate plătite din salariu", spune Olimpia Buzia.

Citit 4397 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iulie 2012 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.