Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? Apa oraşului, dependentă de Mittal
Foto: Foto: Marian Miron

Campanie "Viaţa liberă" - Ştii ce bei? Apa oraşului, dependentă de Mittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Combinatul nu ne poate închide robinetul, sunt de părere autorităţile gălăţene


Mai bine de 60 la sută din apa potabilă pe care o consumăm provine din Dunăre, restul fiind apă de adâncime, extrasă de la aproximativ 80 de kilometri depărtare de Galaţi. Apa de Dunăre este captată prin intermediul Prizei de Apă, aflată la intrarea în oraş, în amonte de portul mineralier şi de gura de vărsare a Siretului. Deşi este vorba despre un obiectiv de o importanţă vitală pentru oraş, Priza de Apă nu îi aparţine comunităţii, ci combinatului ArcelorMittal, adică unui operator privat. Care, la modul pur teoretic, se poate supăra peste noapte şi să ne închidă robinetul de unde ne vine cea mai mare parte din lichidul vital. Spunem teoretic, pentru că autorităţile locale exclud o astfel de situaţie. "Nici nu se poate pune o astfel de problemă. Chiar dacă este a Combinatului, cei de acolo nu-şi pot permite niciodată să nu ne dea apă. Există un contract ferm, este un obiectiv de o importanţă majoră, nu se pune problema. Eu spun că, în condiţiile în care ai reguli bine puse la punct, ai un contract, nu e nicio problemă", este de părere directorul tehnic de producţie al Apă-Canal, Niţă Podaru.

Varianta de avarie

În cazul care, din indiferent ce motiv, societatea de distribuţie a apei în Galaţi nu ar mai primi apă de la Priza aparţinând ArcelorMittal, există, totuşi, un plan de rezervă. Apa de adâncime ar putea ajunge la robinetele tuturor gălăţenilor, însă doar la jumătate din capacitatea actuală. "Dacă nu am avea apă de Dunăre, avem posibilitatea să acoperim necesarul cu apă de adâncime, însă doar pe jumătate. Adică nu am furniza 24 din 24, ci doar 12 din 24. La fel şi invers. Dacă, din cine ştie ce motiv, nu am avea apă de adâncime, am putea furniza apă de Dunăre pentru toţi consumatorii, dar numai 12 ore din 24", mai spune directorul Niţă Podaru.

La Brăila, toată apa potabilă provine din Dunăre, însă vecinii nostri nu stau la mâna nimănui, cu atât mai puţin la mâna unui privat străin. "Nu depindem de nimeni. Noi captăm apa, noi o purificăm, noi o distribuim", spune directorul Companiei de Utilităţi Publice Dunărea, din Brăila, Mihai Chiriţă.

Care apă e mai bună: de Vrancea sau de Dunăre?

Campania "Ştii ce bei?" continuă săptămâna viitoare cu o hartă a oraşului Galaţi din care veţi putea afla ce tip de apă consumaţi: de adâncime (de Vrancea) sau de suprafaţă (de Dunăre). De asemenea, veţi afla care sunt diferenţele dintre cele două tipuri de apă, care e mai bună de băut şi care e mai bună pentru spălat. Vă vom mai spune care este procesul prin care trece apa până să ajungă la robinete şi vom dezbate şi celebra legendă conform căreia Galaţiul bea ce deversează Brăila.

Citit 1907 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.