Ce tip de polistiren alegem pentru o izolaţie eficientă? Expandat sau extrudat?

Ce tip de polistiren alegem pentru o izolaţie eficientă? Expandat sau extrudat?
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Certificatul energetic al clădirii stabileşte tipul materialului izolant * Costurile scăzute înclină balanţa către polistirenul expandat * Extrudatul se foloseşte, în special, pentru subsoluri * Durata de viaţă a izolaţiei este relativă, la fel şi comportamentul polistirenului în caz de incendiu


Marea dilemă a celor care vor să-şi izoleze apartamentele şi astfel să reducă costurile la energia termică este legată de tipul polistirenului folosit. Astfel se naşte întrebarea: să fie expandat sau extrudat? Pentru a vedea care sunt avantajele şi dezavantajele placării imobilelor cu polistiren şi care este cea mai eficientă alegere pe care o puteţi face, am stat de vorbă cu Viorel Popa, profesor la catedra de Sisteme Termice şi Ingineria Mediului, din cadrul Facultăţii de Mecanică.

Izolarea întregului imobil, cea mai eficientă soluţie

Încă de la început acesta ne informează că „Soluţia cea mai bună şi cu cel mai bun randament al câştigului de căldură şi al economisirii de agent termic este izolaţia întregului bloc, atât a acoperişului cât şi a subsolului, pe unde se pierd cantităţi însemnate de căldură.” Un alt aspect important, peste care toată lumea sare, este întocmirea unui proiect, obţinerea avizelor şi consultarea certificatului energetic la clădirii, în care să se specifice clar ce tip de materiale sunt recomandate, în funcţie de caracteristicile clădirii care urmează să fie izolată.

Polistirenul expandat, cel mai căutat

Aflăm aşadar că, în străinătate, tehnologiile sunt foarte bine puse la punct la nivel de polistiren, chiar dacă acesta nu se mai foloseşte deloc. La noi însă, alegerile se fac prin prisma costurilor şi mai puţin a calităţii şi eficienţei materialelor. Aşa că majoritatea gălăţenilor care şi-au îmbrăcat pereţii exteriori au folosit polistirenul expandat, acesta fiind cel mai căutat. „Dacă ne referim la clădirile vechi, cea mai la îndemână soluţie este folosirea polistirenului expandat. Acesta are avantajul că permite permeabilitatea vaporilor”, informează Viorel Popa. Tocmai avantajul acesta duce însă la un minus pentru expandat.

„Vaporii pot migra prin polistiren ceea ce e bine, însă dacă se atinge aşa numitul punct de îngheţ, îl va dezlipi. Din moment ce există umiditate în material, prin îngheţ, acesta îşi măreşte volumul, se distruge legătura dintre acele biluţe şi în timp cedează”, explică profesorul.

Polistirenul extrudat duce la igrasie

Dacă mulţi aveau impresia că polistirenul extrudat, fiind mai dens, asigură o izolare mai bună a căminului, aflăm că este fals. Acesta nu este recomandat pentru izolarea pereţilor exteriori, folosindu-se cu precădere pentru reabilitarea termică a subsolurilor şi a punţilor termice. „Dezavantajul extrudatului este că nu permite trecerea vaporilor, umiditatea rămâne între perete şi materialul izolant şi astfel se formează igrasia”, ne spune Viorel Popa. Tot de la el aflăm că, indiferent de materialul folosit, pentru a elimina aceste impedimente trebuie să asigurăm o ventilaţie corespunzătoare a încăperilor.

De asemenea, există percepţia, greşită, conform căreia cu cât polistirenul este mai gros, cu atât ai mai multă căldură. „Nu e obligatoriu să folosim polistiren de 10 centimetri, dacă certificatul energetic al clădirii nu o impune”, adaugă domnul profesor.

Durata de viaţă a reabilitării termice

Un aspect despre care niciun constructor nu pomeneşte este durata de viaţă a polistirenului. Aflăm că aceasta este relativă şi diferă în funcţie de modul de execuţie al lucrării şi de structura clădirii. „La noi nu există un buletin de calitatea materialului. Acei vapori de apă care intră în interiorul expandatului fac ca rezistenţa acestuia să scadă foarte mult. Acesta nu are elasticitate, iar când bate vântul îl comprimă. Apoi şi variaţiile de temperatură contribuie la scăderea duratei de viaţă. Cel mai bine se observă în cazul polistirenului extrudat, pe a cărui suprafaţă se formează valuri”, explică Viorel Popa. De asemenea, şi mâna celor care efectuează izolaţia sau calitatea adezivilor influenţează durata de viaţă. La fel şi diblurile: cu cât sunt mai multe, cu atât creşte rezistenţa lucrării, dar în acelaşi timp, cresc şi pierderile de căldură.

Ce se întâmplă în caz de incendiu

În ceea ce priveşte ipoteza conform căreia, în caz de incendiu polistirenul contribuie la extinderea focului, părerile sunt împărţite. „Polistirenul, prin natura lui, este un material care arde, degeaba spun ei că sunt ignifugate. În caz de incendiu, acestea vor arde mocnit, până se termină toată suprafaţa placată, doar să nu mai aibă aer şi să nu mai existe combustie”, ne informează profesorul Viorel Popa.

De cealaltă parte, însă, pompierii încearcă să ne liniştească. „Polistirenul cu care se izolează locuinţele este ignifug. În contact cu flacăra, acesta se topeşte şi nu favorizează propagarea focului de la un apartament la altul. Singurul impediment este că îngreunează intervenţia de stingere a incendiului”, informează căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU, Galaţi.

Citit 180303 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2013 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.