Petiţie pentru reconstituirea centrului istoric: Va deveni pietonală strada Domnească?

Petiţie pentru reconstituirea centrului istoric: Va deveni pietonală strada Domnească?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului propune închiderea circulaţiei pe segmentul dintre Parcul Eminescu şi Strada Basarabiei


La dezbaterea publică privind PUZ (Planul Urbanistic Zonal), organizată zilele trecute de instituţia Arhitect şef din cadrul Primăriei Municipiului, Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului (ApRG), care a participat din calitate de partener al Primăriei, a propus spre dezbatere o petiţie.

Emil Ancuţa, proprietar al unor imobile din zona veche a oraşului, Marcel Capriş, proprietar al Casei Serfioti, şi colecţionarul Costel V. Gheorghiu au susţinut în faţa Comisiei de Urbanism necesitatea transformării unei părţi din strada Domnească în pasaj pietonal. În respectiva petiţie se solicită „închiderea traficului pe strada Domnească, între Parcul Mihai Eminescu şi strada Basarabiei, transformarea acestei zone în alee pietonală şi centru istoric al oraşului, devierea traficului pe alte străzi adiacente, revenirea la pavajul cubic pe această porţiune, respectarea cromaticii clădirilor, restaurarea monumentelor istorice şi de arhitectură”.

Răspunsul Primăriei

Referitor la acest aspect, Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului ne-a declarat: „Până când strada Alexandru Ioan Cuza nu va fi reabilitată, până când strada Traian nu va fi reabilitată, aceste lucruri se vor întâmpla în cursul acestui an, până când pe secţiunea Prefectură - Biserica Greacă nu avem măcar un pic de umbră, presupunând că vrem să scoatem terase în stradă pe o anume perioadă de timp, mai ales în cursul verii; până când sediului Poliţiei, generator de trafic, nu i se găseşte un loc mai aproape de zona urbană cu densitate maximă, până în momentul respectiv, e greu de crezut că se poate gândi cineva la o soluţie cu noimă a închiderii circulaţiei, fie şi pe perioade limitate”.

Ideea nu e nouă

De la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, aflăm că ideea nu este nouă, ci s-a vehiculat şi la dezbaterea PUG-ului municipiului Galaţi, în 2011, după modelul oraşelor care au zone istorice de referinţă şi unde afluenţa turiştilor este deosebită. „Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi chiar a înaintat, oficial, o adresă Primăriei Galaţi să aibă în vedere această posibilitate, dacă nu pentru întreaga zonă în care strada Domnească este monument istoric, respectiv de la Parcul municipal Mihai Eminescu până la Grădina Publică, măcar pentru tronsonul cuprins între Palatul Administrativ până la Catedrală şi asta doar în weekend. Bineînţeles, cu analizarea de către autorităţile competente a posibilităţii realizării acestui lucru. Primordial, trebuie analizate posibilităţile de deviere şi preluare a circulaţiei pe străzile adiacente. Din nefericire, trebuie să ţinem seama că atât pe strada Alexandru Ioan Cuza, cât şi pe strada Mihai Bravu există case poate chiar mai vechi decât cele de pe Domnească, imobile pe care nu am dori să le vedem dispărute.  Sunt câteva probleme, pe care le cunoaştem foarte bine, legate de solul macroporic al oraşului, de existenţa unor străzi chiar pe „malul râpei”, lucru care pune în dificultate devierea circulaţiei autovehiculelor, precum şi ocolirea unei zone întinse pentru a ajunge în două puncte relativ apropiate din centru. Suntem convinşi însă că, dacă se va dori ca potenţialul turistic al oraşului nostru să fie exploatat, se vor găsi şi soluţii”, conchide consilierul Marius Mitrof.

Din imaginile vechi se poate vedea cum arăta centrul Galaţilor acum mai bine de o sută de ani. Pentru a putea reconstitui, însă, acel centru istoric, poate că nu cu închiderea străzii ar trebui să începem, ci cu restaurarea imobilelor reprezentative, nu de alta, dar să ne fie drag să privim în jur…

Citit 4396 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.