Aviz şoferilor! Legea amenzilor rutiere se înăspreşte

Aviz şoferilor! Legea amenzilor rutiere se înăspreşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şoferii nu vor mai putea fenta atât de uşor amenzile primite pentru încălcarea regulilor de circulaţie, pentru că vor primi plicul cu procesul-verbal la domiciliu şi vor fi obligaţi să semneze confirmarea de primire. Dacă refuză acest lucru, şoferii rău-platnici vor fi executaţi silit de către Fisc, iar dacă şi această metodă eşuează, ei vor fi trimişi în judecată şi vor putea fi condamnaţi la muncă în folosul comunităţii.

Pe de altă parte, Poliţia va fi obligată să trimită amenzile în maximum două luni de la constatare, altfel acestea se prescriu. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne, care reglementează cooperarea poliţienească în domeniul rutier, la nivel UE.

Proiectul de lege care prevede că şoferii români nu vor mai putea ignora amenzile primite în alte state UE, pentru că poliţiştii îşi vor interconecta registrele rutiere la nivelul UE, modifică şi legea românească privind amenzile, stabilind o procedură clară. Modificarea vine în contextul în care gradul de colectare a amenzilor privind contravenţiile la Codul Rutier este la un nivel ridicol în România, de aproximativ 25 la sută, ceea ce prejudiciază bugetele locale de un venit important.

În prezent, şoferii pot ignora amenzile primite prin Poştă, fie neprezentându-se la oficiul poştal să ridice recomandata, fie ignorând pur şi simplu amenda. Amenzile acumulate trebuie plătite obligatoriu doar în momentul în care autovehiculul este vândut unui alt proprietar.

Nici şoferii străini nu vor scăpa de noile prevederi

În cazul în care şoferul nu este român şi domiciliază în străinătate, atunci procesul verbal cu amenda se trimite prin poştă, însoţit de o traducere într-o limbă de circulaţie internaţională.

Amenzile vor putea fi plătite, în afară de trezoreriile naţionale şi locale, şi prin intermediul unor bănci şi prin internet, iar şoferii străini vor avea posibilitatea să achite amenzile în punctele de trecere a frontierei şi la sediile ambasadelor şi consulatelor româneşti din străinătate.

În cazul în care şoferul străin nu plăteşte amenda timp de doi ani, atunci va fi sesizată instanţa, pentru a impune sancţiunea cu muncă în folosul comunităţii.

Citit 2911 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.