Îţi petreci aproape tot timpul pe scaun sau canapea? Iată ce rişti!

Îţi petreci aproape tot timpul pe scaun sau canapea? Iată ce rişti!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Probabil chiar în momentul în care citeşti acest articol eşti aşezat pe un scaun sau stai lungit. Deşi odihnitoare, astfel de activităţi ne pot omorî încet, dar sigur. Şi pentru a da şi date, vom spune că statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi creşte riscul de deces cu 40 la sută.

Oamenii de ştiinţă par să fi ajuns la concluzia unanimă că în trecutul îndepărtat oamenii îşi petreceau cea mai mare parte a timpului stând în picioare. Această poziţie era necesară pentru a activităţi vitale supravieţuirii în acea epocă, cum sunt vânatul, culesul fructelor sălbatice sau îngrijitul recoltelor. În prezent, însă, munca la birou, televizorul sau computerul ne fac să stăm jos mai mult decât oricând în istorie. Astfel, în timp ce un om petrece dormind în medie 7,7 ore, statul pe scaun sau în pat ocupă 9,3 ore zilnic. Pentru că organismul nostru nu a evoluat pentru astfel de activităţi riscăm o multitudine de boli. Potrivit „Brainz“, efectele au început deja să se vadă. În comparaţie cu cineva care stă jos mai puţin de trei ore pe zi, dacă depăşeşti şase ore zilnic rişti cu 40 la sută mai mult să mori în următorii 15 ani.

Confortul ucigaş

Principalul efect al statului jos este îngrăşatul. Obezii stau jos pe zi cu 2,5 ore mai mult decât oamenii slabi. Pe lângă efectele pe termen lung, însă, sedentarismul dăunează chiar din momentul în care te-ai aşezat pe scaun. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că imediat ce te-ai aşezat, activitatea electrică din muşchii tăi se opreşte, arderea caloriilor încetineşte până la doar una pe minut pentru fiecare kilogram, iar enzimele care ajută la arderea grăsimilor scad în concentraţie cu 90 la sută.

Mai mult, după două ore de stat jos nivelul colesterolului bun scade cu 20 la sută. După 24 de ore, eficienţa insulinei scade cu 24 la sută, iar riscul de diabet creşte simţitor astfel.

Cum scapi cu viaţă

Pentru mulţi dintre noi, cele opt ore petrecute zilnic la birou sunt inevitabile. Statul jos în plus însă se poate transforma într-o problemă mortală. Medicii spun că în ciuda a ceea ce se credea până în prezent, cele 30 de minute de mişcare recomandate pe zi nu sunt de-ajuns. Aşadar: întrerupe statul jos oricând se poate (întinde-te, plimbă-te şi chiar sari de câteva ori pe loc). Mersul arde de 3-5 ori mai multe calorii decât statul. Profită de fiecare oportunitate de a te plimba în jurul biroului.

Scoală-te de pe canapea!

Cei care stau peste trei ore pe zi uitându-se la televizor sunt cu 64 la sută mai predispuşi să moară de o boală de inimă. Interesant este că indiferent că faci sau nu sport, dacă stai trei ore pe zi în faţa televizorului vei fi la fel de gras. Fiecare oră în plus de uitat la televizor creşte astfel cu 11 la sută riscul de deces.

Mai mult, pentru că timpul de stat pe canapea se adună cu cel petrecut pe scaun, cu statul în maşină sau chiar cu aşteptatul pe scaun la doctor, este necesar să e plimbi ori de câte ori ai ocazia. Un alt sfat ar fi acela de a urca pe scări în loc de a lua liftul. Dacă, totuşi, trebuie să stai mult timp pe scaun, încearcă să-ţi fixezi unghiul spatelui la 135 de grade, deoarece nu încordează foarte mult coloana, cum o face de altfel aplecatul peste birou sau chiar fixarea scaunului la un unghi de 90 de grade.

Citit 1606 ori Ultima modificare Vineri, 23 August 2013 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.