Campanie VL "Ştii ce mănânci?"/ Dr. Magdalena Moroşanu: "Mâncaţi cel mult 20 de grame de ciocolată pe zi!"

Campanie VL "Ştii ce mănânci?"/ Dr. Magdalena Moroşanu: "Mâncaţi cel mult 20 de grame de ciocolată pe zi!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda campaniilor publicitare destul de reuşite, care au transformat-o într-unul dintre cele mai apreciate tipuri de dulciuri, ciocolata are de fapt destul de puţine beneficii pentru sănătate. Conţinutul mare de calorii, zaharurile dăunătoare şi aditivii alimentari adăugaţi în procesul de fabricaţie fac din ciocolată un produs alimentar nerecomandat de către medicii nutriţionişti.

Drumul spre obezitate

100 de grame de ciocolată conţin, în funcţie de sortiment, între 480 şi 650 de calorii. "Numărul mare de calorii duce, în cazul în care mâncăm prea mult, la creşterea în greutate. De aici intervine pericolul obezităţii, o boală prin ea însăşi, dar şi o condiţie care favorizează apariţia bolilor metabolice şi, în final, a celor cardiovasculare", explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Un alt neajuns al ciocolatei este cauzat de conţinutul de grăsimi şi de lapte praf. Aceste două ingrediente duc, în timp, la creşterea peste limită a nivelului de colesterol din sânge.

Dulcele ne face mai flămânzi

Nu este un secret pentru nimeni faptul că dacă mâncăm dulce atunci când ne este foame vom resimţi, la scurtă vreme, o nevoie greu de stăpânit de a mânca. "Amestecul de glucide, lipide şi lapte determină o stimulare a centrului foamei şi al saţietăţii din creier, hipotalamusul. Astfel, vom resimţi nevoia falsă de a mânca, deşi organismul nu are neapărată nevoie de acea hrană. Prin urmare, efectul cel mai nedorit este tot creşterea în greutate" adaugă dr. Moroşanu.

Pericolul dependenţei

Asemenea drogurilor, alcoolului, tutunului, cafelei sau a mâncării, şi dulciurile creează dependenţă. Astfel, cu cât mâncăm mai des şi mai mult, cu atât vom resimţi mai imperios nevoia de dulce. În acest fel se explică nevoia unora de a mânca zilnic ceva care conţine zahăr. Este vorba însă despre un reflex condiţionat, care dispare dacă ne abţinem de la astfel de alimente o perioadă.

Un singur beneficiu

Deoarece conţine cacao, ciocolata are şi unele beneficii pentru sănătate. "În cacao se găsesc flavonoizi, care ajută la protecţia vasculară. Şi polifenolii conţinuţi de acest ingredient au un rol antioxidant. Prin aceste două elemente, cacaua are un efect benefic în alimentaţie: stimulează activitatea sistemului nervos central, are un efect vasodilatator (flavonoizi) şi antioxidant (polifenoli). Astfel, dacă vrem ciocolată, cea mai bună alegere este cea cu un conţinut cât mai mare de cacao (70-80 la sută). În cărţile de nutriţie se recomandă consumul a 10-20 de grame de ciocolată pe zi", mai spune specialistul citat.

Cum ne afectează obezitatea

Obezitatea îngreunează activitatea tuturor organelor din corp. Pe lângă acest impediment deloc de neglijat, surplusul de kilograme duce şi la stimularea şi întreţinerea a ceea ce medicii numesc procesul de aterogeneză. Acest lucru duce, mai devreme sau mai târziu, la apariţia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral (AVC) sau la arterită.

Când ştii că ai o greutate normală

Chiar dacă de multe ori aspectul ne spune multe despre kilogramele pe care le avem în plus sau în minus, a fost nevoie de punerea la punct a unor formule prin care să ştim destul de exact unde ne situăm. Este şi cazul indicelui de masă corporală (IMC). Acesta se calculează prin prin împărţirea greutăţii exprimate în kilograme la înălţime exprimată în metri la pătrat. Dacă valoarea rezultată este cuprinsă între 18,5 şi 25, atunci avem o greutate normală. Între 25 şi 30 suntem supraponderali. Intervalul 30-45 înseamnă obezitate şi se împarte în trei grade. Ceea ce depăşeşte 45 este denumită obezitate severă sau monstruoasă. Valorile IMC mai mici de 18,5 înseamnă însă o greutate sub medie. Atenţie, însă, deoarece IMC nu ţine cont de masa musculară sau de densitatea osoasă. Astfel, un sportiv de performanţă cu o masă musculară dezvoltată va cântări mai mult fără a se putea spune despre el că este supraponderal.

Citit 2057 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2013 11:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.