Campanie VL "Ştii ce mănânci?": Cum ne afectează bomboanele sănătatea

Campanie VL "Ştii ce mănânci?": Cum ne afectează bomboanele sănătatea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Ne aflăm în plină epidemie de obezitate", nu încetează să ne atragă atenţia medicii * Dincolo de mâncarea fast-food şi de stilul de viaţă dezordonat, dulciurile contribuie şi ele din  plin la surplusul ponderal 


Spre deosebire de ciocolată, însă, care are şi un efect benefic prin conţinutul de cacao, bomboanele găsite în comerţ nu aduc niciun plus organismului.

"Bomboanele sunt pur şi simplu concentrate de zahăr. Prin conţinutul mare de calorii duc la creşterea în greutate şi, în timp, la instalarea obezităţii. Prin ea însăşi o boală, obezitatea este şi un factor major de risc în apariţia bolilor cardio - vasculare", explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Senzaţie exagerată de foame

În momentul în care mănânci ceva dulce, pancreasul va începe producţia şi secreţia de insulină, hormon care favorizează îngrăşarea, prin crearea senzaţiei de foame. "Aceste glucide simple, obţinute industrial, au o absorbţie rapidă, cresc valoarea glicemiei şi stimulează puternic secreţia de insulină. Din acest motiv, dulciurile, în general, sunt pricipalii produşi care contribuie la creşterea în greutate", adaugă dr- Moroşanu.

Fructoza îngraşă ficatul

Unele sortimente de bomboane conţin şi fructoză. Utilizat ca un înlocuitor de zahăr, această glucidă nu duce la o creştere în greutate, dar are un gust de două ori mai dulce decât zahărul. "Neajunsul constă în faptul că fructoza stimulează fabricarea de grăsimi (trigliceride) în ficat. Încărcarea grasă a ficatului, proces numit şi steatoză hepatică, constituie primul pas în declanşarea bolilor metabolice - diabet, dislipidemii. Aşa cum am menţionat deja, bolile metabolice reprezintă principalul factor de risc în boala cardiovasculară", mai spune specialistul citat.

Aport de aditivi

Aditivii alimentari, sau E-urile, aşa cum sunt cunoscuţi de publicul larg, sunt substanţe chimice obţinute artificial, folosite pentru potenţarea gustului, a aromelor, a culorii, precum şi pentru conservarea alimentelor. Deşi consideraţi siguri de către autorităţi, aditivii alimentari pot deveni dăunători atunci când cantitatea acumulată în organism devine prea mare. Astfel, la sfârşitul unei zile, este foarte probabil să depăşim dozele zilnice recomandate pentru multe dintre aceste substanţe. Efectele sunt în general pe termen lung iar bolile pe care le pot provoca sau favoriza E-urile reprezintă încă obiectul a numeroase studii. Ca majoritatea produselor din comerţ, şi bomboanele conţin aditivi alimentari. Chiar şi în produsele bio găsim astfel de substanţe. "Bomboanele nu au niciun beneficii pentru sănătate. În special părinţii şi bunicii trebuie să aibă grijă, deoarece sunt tentaţi să le dea copiilor bomboane, pentru a le face poftele. Nu este recomandat să luăm copiii cu noi la cumpărături", concluzionează dr. Moroşanu.

Citit 1591 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2013 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.