Dr. Magdalena Moroşanu: "Mâncaţi doar ocazional produse de patiserie!"

Dr. Magdalena Moroşanu: "Mâncaţi doar ocazional produse de patiserie!"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Deşi pot asigura o parte din numărul de calorii necesare pentru funcţionarea organismului, acest singur beneficiu al produselor de patiserie este repede umbrit de numeroasele deservicii pe care le aduc pentru sănătate


100 de grame de wafers (prăjitură simplă din aluat cu ou) conţine aproape 500 de calorii. O cantitate mult prea mare, ţinând cont de proporţia în care se găsesc celelalte ingrediente. "Cantitatea excesivă de calorii provine în primul rând de la făina din aluat. Alt ingredient des folosit în patiserii este margarina. Aşa cum am spus pe larg şi într-un material anterior, margarina conţine grăsimi hidrogenate, care pe lângă faptul că aduc o cantitate suplimentară de calorii, favorizează şi procesul de aterogeneză (depunerea şi crearea depozitelor de grăsimi pe pereţii interiori ai arterelor). Multe dintre produsele de patiserie sunt umplute cu brânzeturi, caşcaval, diverse creme dulci sau cu fructe, la care a fost adăugat foarte mult zahăr. Conţinutul energetic este astfel şi mai mare. Prima repercusiune a consumului constant de produse de patiserie este apariţia supragreutăţii, cu forma sa cea mai gravă, obezitatea", explică dr. Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist şi şefa secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Grăsimi - carbohidraţi, o combinaţie nefericită

Atunci când mănânci dulciuri sau un aliment bogat în carbohidraţi (cum este pâinea, spre exemplu) pancreasul începe să secrete mai multă insulină. Inevitabil apare şi pofta de mâncare, motiv pentru care insulina este considerat un hormon care favorizează îngrăşarea. În timp, secreţia bruscă de insulină determină organismul să dezvolte o rezistenţă la acest hormon, ceea ce este primul pas în apariţia diabetului de tip II. Astfel se explică de ce dulciurile duc, chiar şi indirect, la apariţia acestei boli.

Brânzeturile grase şi colesterolul

Pateurile cu caşcaval sunt printre cele mai cerute în magazine. Chiar dacă nu sunt dulci, aceste produse de patiserie conţin destul de multe grăsimi saturate, provenite din caşcaval. "Grăsimile saturate sunt dăunătoare pentru organism, deoarece cresc nivelul LDL colesterolului, aşa-numitul colesterol rău. Tocmai ca urmare a acestor neajunsuri, eu nu recomand consumul regulat de astfel de produse. Totuşi, sub nicio formă nu sunt dăunătoare dacă le mâncăm doar ocazional", concluzionează dr. Moroşanu.

Citit 5251 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Septembrie 2013 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.