Campanie VL “Ştii ce mănânci?”: Ce pericole ascunde ketchup-ul din comerţ

Campanie VL “Ştii ce mănânci?”: Ce pericole ascunde ketchup-ul din comerţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ketchup-ul de pe rafturile magazinelor conţine zahăr, sare şi aditivi * Înainte de a cumpăra un produs, verificaţi termenul de valabilitate şi conţinutul


Ce ar mai însemna o pizza sau o porţie de cartofi prăjiţi fără stratul de ketchup aşezat deasupra? Dincolo de gust, însă, câţi ştiu cât de bun pentru sănătate este de fapt acest produs? Pe majoritatea etichetelor de pe cutiile cu ketchup din comerţ puteţi vedea cam aceeaşi listă cu ingrediente: apă, pastă de tomate triplu concentrată (care corespunde la doar 64 la sută din compoziţia pastei de tomate simplu concentrate - aşa cum scrie pe etichetă), sirop de glucoză - fructoză, agent de îngroşare: amidon modificat, sare (3,5 - 4 la sută), oţet, conservant: sorbat de potasiu şi extracte de condimente.

Ketchup sau dulceaţă?

Siropul de glucoză - fructoză trecut în lista de mai sus dă gustul plăcut dulceag al acestui aliment. Combinaţia nu este însă deloc plăcută pentru sănătate. “Glucoza duce la creşterea bruscă a cantităţii de insulină secretată de pancreas. Apare astfel o senzaţie puternică de foame, care ne determină să mâncăm chiar şi atunci când nu avem neapărată nevoie.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Reţetă pentru acasă (Sursa: retetecalamama.ro)

Nu puteţi avea garanţia că va avea acelaşi gust ca produsele din comerţ, dar puteţi fi siguri că este benefic pentru sănătate, deoarece este 100 la sută natural. Vorbim despre ketchup-ul făcut în casă, aliment a cărui reţetă o veţi găsi cu siguranţă foarte uşor de urmat.

Ingrediente: 3 kilograme de roşii cărnoase; 1,5 kilograme de ardei gras sau capia; dacă doriţi un ketchup picant, adăugaţi şi câţiva ardei iuţi, după; 6 cepe de mărime medie; 6 până la 10 căţei de usturoi (în funcţie de cât de mult vă place gustul usturoiului); un snop bun de frunze de ţelină cu tot cu tulpină (6-7 bucăţi, de dimensiune mică spre medie); 4 sau 5 frunze de dafin; o lingură de tarhon uscat; o lingură de oregano uscat; o lingură de busuioc uscat; o linguriţă cu vârf de ghimbir praf (sau rădăcină răzuită de ghimbir proaspăt); o linguriţă cu vârf de pudră de scorţişoară; o jumătate de cană cu oţet de mere; o treime de cană de zahăr; sare şi piper după gust.

Preparare: Se aleg roşiile cărnoase, se spală, se curăţă de partea alb-verzuie de lângă codiţă şi apoi se dau prin sită (maşină de pasat, exact ca pentru bulion). Ardeii se coc pe plită sau pe grătar, se acoperă cu un capac şi se lasă să se răcească, apoi se decojesc de pieliţă şi se curăţă de seminţe. Ceapa şi usturoiul se toacă foarte mărunt, la fel şi ardeii copţi. Se pune sucul de roşii într-o oală şi se adaugă toate ingredientele (sare puneţi o lingură rasă, iar dacă va mai fi nevoie ajustaţi gustul la sfârşit). Se pune oala pe foc mic şi se fierbe până scade la jumătate, amestecând din când în când, mai ales către sfârşit, când începe să aibă consistenţa unei paste. Când este destul de scăzut, se trage de pe foc. Se scot frunzele de ţelină şi de dafin din oală. Sosul se pasează sau se dă prin sită. În acest moment, ketchup-ul este gata de îmbuteliat în sticle sau borcane, care trebuie să fi fost în prealabil sterilizate. Odată umplute, borcanele trebuie ţinute timp de o oră în cuptor, la temperatura de 100 de grade Celsius. Poftă bună!

Citit 3252 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2013 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.