Taxă de studii în euro?

Taxă de studii în euro?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Universităţii gălăţene spune că nu va majora taxele de studiu din toamnă, dar se gândeşte să le perceapă în funcţie de cursul leu-euro * În schimb, e sigur că taxa de admitere se dublează: 100 de lei pentru fiecare dosar depus, faţă de 50 de lei anul trecut *

Taxele de studii la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi nu vor creşte în anul universitar viitor. Cel puţin aşa susţine conducerea instituţiei, care nu se teme că recesiunea economică va afecta şi mediul academic.

În schimb, rectorul Viorel Mînzu spune că ar putea apărea o modificare în ce priveşte moneda în care se va stabili cuantumul taxei, având în vedere fluctuaţiile mari dintre leu şi moneda unică europeană.

„Este de aşteptat ca taxa să rămână neschimbată. Am putea să facem mici ajustări, în funcţie de rata inflaţiei, însă, în principiu, taxa nu se modifică. Nu ne îmbogăţim din câteva sute de mii de lei (vechi, n.r.). În prezent, avem taxe de 1500-1600 de lei pentru studenţii din anii III şi IV şi de 2100 de lei pentru studenţii din anii I şi II”, a explicat rectorul Viorel Mînzu.

Conducerea universităţii se gândeşte însă la varianta stabilirii taxei în euro, aşa cum a fost şi până acum doi ani. „În condiţii de instabilitate probabil că e mai bine ca taxa să fie exprimată în euro. Vom lua în discuţie o astfel de modificare”, a mai precizat Viorel Mînzu.

În schimb, deja e sigur că taxa de admitere va fi mai mare anul acesta. Dacă până acum candidaţii plăteau 50 de lei pentru fiecare dosar depus, din vară această sumă se va dubla.

„Probabil că taxa de admitere va fi de 100 de lei. Noi nu am crescut această taxă de ani de zile. Urmează ca Senatul să valideze în următoarele zile această propunere a conducerii”, a mai spus rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Conform procedurii de admitere, fiecare candidat îşi poate depune câte dosare doreşte, la câte facultăţi vrea, însă pentru fiecare dosar va trebui să plătească 100 de lei.

La admiterea din vara anului trecut, recordul l-a stabilit un candidat care a depus şapte dosare, ceea ce înseamnă că, într-un astfel de caz, taxa ar fi de 700 de lei. Cei mai mulţi candidaţi au depus însă unul, maxim două dosare.

Citit 960 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.