Campanie VL "Ştii ce mănânci?"/ Cum te îmbolnăvesc supele la "cub"

Campanie VL "Ştii ce mănânci?"/ Cum te îmbolnăvesc supele la "cub"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tradiţia împământenită de generaţii de a găti o supă sau o ciorbă doar din ingrediente proaspete s-a pierdut în ziua de azi în multe dintre bucătăriile autohtone. Din lipsă de timp sau din comoditate, multe familii preferă să adauge la aceste mâncăruri tot felul de baze găsite din belşug pe rafturile magazinelor


Medicii nutriţionişti atrag atenţia că sunt familii în care la fiecare masă se folosesc astfel de "ajutoare". Chiar dacă efectele nu sunt vizibile pe termen scurt, ele nu vor întârzia să apară însă în timp. Ne ocupăm astăzi de bazele pentru mâncăruri destinate supelor, ciorbelor, dar şi pilafului, mâncării de mazăre sau tocăniţei.

Sare în exces

Deşi nu dăm nume, am ales unul dintre cele mai populare astfel de produse. În compoziţia sa intră sare iodată, maltodextrină, grăsime vegetală parţial hidrogenată, potenţiatori de aromă (glutamat monosodic, 5' - ribonucleotide disodice), amidon din porumb, dextroză, zahăr, ulei vegetal de floarea soarelui, arome şi carne deshidratată de găină 0,15 la sută (cu adaos de sare iodată). Regula spune că aşezarea ingredientelor în listă se face după proporţia în care acestea se găsesc. Astfel, baza pentru mâncăruri aleasă conţine în cea mai mare parte sare, deşi producătorul nu a specificat pe etichetă proporţia în care aceasta se găseşte. Este de ajuns o singură porţie de bază pentru mâncăruri, pentru ca un adult să consume cantitatea zilnică maxim recomandată de sare. Cum însă nu mâncăm o singură dată pe zi, ne putem lesne închipui câtă sare în plus consumăm de fapt. "Excesul de sare duce în timp la apariţia a numeroase boli, în special cele de inimă, digestive sau renale", spune medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Atenţie la grăsimile hidrogenate!

După sare, baza pentru mâncăruri analizată conţine şi o proporţie ridicată de grăsimi parţial hidrogenate. Medicii spun că acest tip de lipide nu are niciun beneficiu cunoscut pentru sănătate. Producătorii le folosesc însă în alimente, deoarece sunt mai rezistente şi mai solide decât uleiurile vegetale. În timp s-a dovedit că grăsimile hidrogenate pot favoriza apariţia bolilor de inimă sau a aterosclerozei (depunerea de grăsimi şi colesterol pe peretele intern al arterelor, ducând la sclerozarea acestora - n.r.). De asemenea, ele cresc nivelul de colesterol "rău" şi îl scad pe cel de colesterol "bun".

Recomandarea medicului

În primul rând nu trebuie să cumpărăm niciun produs alimentar fără a citi lista de ingrediente şi a verifica termenul de valabilitate. "Pentru a evita sarea în exces, grăsimile hidrogenate şi aditivii alimentari, eu recomand supa făcută în casă doar din ingrediente proaspete şi naturale", concluzionează doctorul Magdalena Moroşanu.

Cum se prepară produsul sănătos

Pentru patru porţii mari de supă de pui făcută acasă ai nevoie de 50 de grame de unt, două cepe, curăţate şi tăiate în felii, o bucată de ţelină şi o mână de frunze de ţelină tocate mărunt, doi morcovi curăţaţi şi tocaţi mărunt, o lingură de făină, circa 500 de grame de pui (pulpe piept sau aripioare) fără piele, o legătură de pătrunjel proaspăt, sare şi piper negru proaspăt măcinat. Pune carnea de pui la fiert în doi litri de apă cu puţină sare. Adună spuma şi lasă carnea să fiarbă bine. Topeşte untul într-un vas şi căleşte uşor ceapa, ţelina (şi frunzele) şi morcovul până când încep să se înmoaie. Adaugă făină şi amestecă totul bine. Strecoară supa de pui, păstrează zeama şi taie în bucăţele carnea de pui. Pune puţină zeamă peste amestecul de legume şi lasă-le să fiarbă circa 10 minute, apoi pune totul în restul de supă de pui. Pune carnea şi fierbe totul la foc mic încă cinci minute. Pune piper negru din belşug, potriveşte de sare şi adaugă verdeaţa tocată mărunt. Poftă bună!

(Sursa: ziare.com)

Citit 1243 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.