INTERVIU cu Carmen Tudor, şefa Protecţiei Consumatorilor Galaţi/ "Când alegem un aliment, nu doar preţul contează"

INTERVIU cu Carmen Tudor, şefa Protecţiei Consumatorilor Galaţi/ "Când alegem un aliment, nu doar preţul contează"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Sunt produsele alimentare de pe rafturile magazinelor gălăţene sigure pentru consum? Ce probleme aţi întâlnit în ultimul timp din acest punct de vedere?

- Din controalele efectuate de comisarii noştri a rezultat că circa 2 la sută dintre produsele comercializate în magazinele alimentare din judeţul Galaţi pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, din cauza faptului că sunt expirate. Dar, în acest caz, oamenii pot observa destul de uşor că data limită de consum este depăşită prin citirea acesteia pe eticheta produsului. Din observaţiile pe care le-am făcut până acum, pot spune că gălăţenii sunt bine informaţi în acest sens, dovadă fiind depunerea a circa 20 de reclamaţii privind comercializarea produselor expirate. Toate aceste sesizări s-au dovedit întemeiate.

- Ce facem însă în cazul alimentelor vrac?

- Este mai dificil pentru consumatori să stabilească cu exactitate termenele de valabilitate ale produselor comercializate vrac (dau aici exemplul produselor lactate, al cărnii refrigerate, al preparatelor din carne, al produsele de cofetărie şi de patiserie). Oamenii trebuie să ştie că pentru toate produsele comercializate vrac agenţii comerciali au obligaţia legală de a înscrie pe eticheta de preţ termenul de valabilitate. O altă categorie de produse alimentare care nu sunt sigure pentru consum o reprezintă cele care nu respectă standardele sau legislaţia în vigoare. Acestea sunt depistate prin controale periodice sau  efectuate în urma unor reclamaţii. Măsura pe care o luăm în toate aceste cazuri este de oprire definitivă de la comercializare. 

- În aceeaşi categorie de alimente, există unele produse mai recomandate decât altele? După ce criterii trebuie făcută această selecţie de către consumatori? Este numărul de E-uri trecut pe etichetă un factor determinant? Dar preţul? Există produse alimentare mai ieftine, dar de o calitate superioară faţă de cele mai scumpe?

- Principalele drepturi ale consumatorilor, stabilite încă din anul 1992, sunt: de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor şi de a avea acces la pieţe care să le asigure o gamă variată de produse şi servicii de calitate. Gălăţenii trebuie să facă selecţia produselor punând în balanţă, pe de o parte preţul, şi pe de altă parte, ingredientele acestora. Aici trebuie să precizez că legislaţia permite înscrierea aditivilor alimentari sub două forme: numele aditivului sau codul numeric C.E. De exemplu, dacă un aliment nu conţine pe lista de ingrediente aditivul alimentar E 102, dar are înscris colorant: tartrazina, asta nu înseamnă că nu conţine E-uri. În ambele cazuri este vorba de acelaşi colorant (tartrazina sau E 102). Vrem sau nu vrem, evoluţia industriei alimentare a condus la utilizarea aditivilor alimentari care prelungesc termenul de valabilitate sau îmbunătăţesc caracteristicile organoleptice (culoare, gust, aspect etc.) ale produselor alimentare, toate acestea făcând ca majoritatea alimentelor ce conţin aditivi să aibă un preţ mai mic decât cele naturale. Totuşi, atunci când alegem un aliment, nu trebuie ca preţul să fie singurul criteriu.

- Există produse alimentare mai recomandate pentru anumite categorii de consumatori?

- Pe lângă recomandările făcute mai sus, trebuie să ţinem seama şi de categoria de vârstă a consumatorului. De exemplu, zilele trecute, în timpul unei verificări la un hypermarket, o bunică cu un nepot de mână ne-a cerut ajutorul pentru a vedea dacă un muştar este expirat. Bineînţeles că am verificat produsul, dar citind lista cu ingrediente am observat tartrazina utilizată. De asemenea, pe produs era înscris, conform reglementărilor în vigoare, că produsul poate afecta atenţia copiilor. Cu toate acestea, bunicuţa a ales acest produs pentru că avea preţul cel mai mic deşi cumpăra muştarul pentru copil. Pe de altă parte, un segment tot mai mare de consumatori aleg să cumpere produse bio sau tradiţionale, chiar dacă în cantităţi mai mici decât celelalte. Câteodată, acestea au acelaşi preţ ca şi cele ce conţin aditivi.

Citit 2875 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.