Un specialist din America în exclusivitate pentru VL / Care pericol e mai mare: cutremurele sau otrăvirea apei?

Un specialist din America în exclusivitate pentru VL / Care pericol e mai mare: cutremurele sau otrăvirea apei?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apostol Andrei, un specialist român din America, susţine că Guvernul SUA a recunoscut că injectarea sub presiune a apelor uzate produce roiuri de cutremure, dar acestea nu sunt periculoase, aşa cum este poluarea pânzei freatice prin acest procedeu


„Să revenim la roiul de cutremure de lângă Galaţi. Seismologii americani de cele mai multe ori evită să vorbească în lucrările lor despre ceea ce ei nu sunt în stare să explice prin metode clasice de matematică şi fizică. De exemplu, una din cele mai citite lucrări de introducere în seismologie, scrisă de profesorul Peter M. Searer, de-abia pomeneşte în două-trei cuvinte despre roiurile de seisme. Atât Searer, cât şi Markus Bath, un alt seismolog care a scris o introducere în seismologie, remarcă faptul că roiurile de cutremure au tendinţa să apară mai ales în zonele vulcanice. Din păcate această observaţie nu ne ajută cu nimic la Galaţi, unde până în prezent nu au erupt vulcanii încă.

În aceste condiţii rămâne întrebarea ce anume a condus la declanşarea roiului de cutremure din apropiere de Galaţi? Cauza a fost naturală, sau provocată de către activitatea omenească? Să examinam în cele ce urmează ambele ipoteze.

Seismologii Americani au stabilit că atât seimele obişnuite de mică magnitudine, cât şi roiurile de cutremure care au zguduit în mod repetat statul Oklahoma pot fi corelate în mod evident cu injectarea sub presiune la mare adâncime în subsol a apelor uzate, deosebit de otrăvitoare pentru oameni. Aceste ape sunt un produs al fracturării rocilor cu scopul extracţiei petrolului şi gazelor naturale. Mai mult de 200 de cutremure cu magnitudine situata în jurul valorii 3 au fost înregistrate în statul Oklahoma începând cu luna ianuarie 2009, o creştere uriaşă a seismicităţii din această regiune, comparativ cu anii anteriori. Atât seismologii din organizaţia naţională US Geological Survey (USGS), cât şi cei locali din organizaţia Oklahoma Geological Survey au stabilit o corelaţie evidentă între activitatea de injectare sub presiune a apelor uzate în extracţia petrolului  şi cutremure. Între anii 2009 şi 2013, odată cu iniţierea operaţiilor de injectare sub presiune a apelor, au apărut o serie de roiuri de cutremure, roiuri necunoscute sau extrem de rare înainte de anul 2009. Un nou termen ştiinţific - „seismicitate indusă prin injecţia sub presiune a apelor” a fost introdus în textele organizaţiei naţionale USGS.

Europa expusă mai mult decât America la otrăvirea apelor

Mai mult de 100.000 de foraje de mare adâncime care injectează apa otrăvită sub presiune au fost făcute în ultimul deceniu pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, Guvernul American consideră cutremurele induse prin activitatea de extracţie a gazelor şi petrolului fără un risc important pentru oameni. Dacă această concluzie este acceptată de locuitori, nu acelaşi lucru se poate spune despre cazurile de otrăvire a apelor de băut din pânza freatică, otrăvire provocată de aceeaşi injecţie sub presiune a apelor provenite din procesul de fracturare a rocilor. O altă concluzie de mare interes pentru locuitori este că fracturarea în sine nu produce nicio creştere a seismicităţii şi nicio otrăvire a apelor de băut din pânza freatică. Numai injectarea apelor uzate sub presiune ar fi cauza roiurilor de seisme, cât şi cauza otrăvirii pânzei de apă freatică. Explicaţia ar fi creşterea umezirii, cât şi a presiunii apelor din porii rocilor în zona fracturilor pre-existente. Odată cu acest fenomen, rezistenţa de rupere la forfecare a zonei de falie scade, iar numărul roiurilor de cutremure creşte. Cât despre otrăvirea apelor din pânza freatică, aceasta nu poate fi controlată prin analiza locaţiei sondelor de injectare a apelor uzate sub mare presiune. Acest risc, mare sau mic, trebuie acceptat odată cu avantajele economice rezultate din scăderea importurilor de petrol. Benzina pentru maşini trebuie să fie cât mai ieftină şi acest lucru îi face pe toţi americanii să fie fericiţi. Pe de altă parte, spre deosebire de Europa, oraşele americane ocupă suprafeţe ridicol de mici comparativ cu spaţiile uriaşe în care densitatea locuitorilor este foarte mică. Cu alte cuvinte oamenii care ar putea fi otrăviţi prin activitatea de injectare sub presiune a apelor uzate sunt mult mai puţini, comparativ cu Europa, unde densitatea oraşelor şi satelor este extrem de mare.

Nu avem în România o statistică a numărului de foraje în care se face o injectare în subsol a apelor otrăvite rezultate din procesul de fracturare a rocilor. Oamenii de rând nu cunosc în ce măsură această nouă tehnologie se utilizează şi la noi în ţară. Cu alte cuvinte ar fi necesară o mai bună informare a oamenilor de rând care ar putea suferi prin otrăvirea apelor din pânza freatică. Cât despre roiurile de cutremure de lângă Galaţi, acestea nu prezintă niciun pericol.”

(Va urma)

Citit 2237 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2013 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.