Un specialist din America în exclusivitate pentru VL / Care pericol e mai mare: cutremurele sau otrăvirea apei?

Un specialist din America în exclusivitate pentru VL / Care pericol e mai mare: cutremurele sau otrăvirea apei?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apostol Andrei, un specialist român din America, susţine că Guvernul SUA a recunoscut că injectarea sub presiune a apelor uzate produce roiuri de cutremure, dar acestea nu sunt periculoase, aşa cum este poluarea pânzei freatice prin acest procedeu


„Să revenim la roiul de cutremure de lângă Galaţi. Seismologii americani de cele mai multe ori evită să vorbească în lucrările lor despre ceea ce ei nu sunt în stare să explice prin metode clasice de matematică şi fizică. De exemplu, una din cele mai citite lucrări de introducere în seismologie, scrisă de profesorul Peter M. Searer, de-abia pomeneşte în două-trei cuvinte despre roiurile de seisme. Atât Searer, cât şi Markus Bath, un alt seismolog care a scris o introducere în seismologie, remarcă faptul că roiurile de cutremure au tendinţa să apară mai ales în zonele vulcanice. Din păcate această observaţie nu ne ajută cu nimic la Galaţi, unde până în prezent nu au erupt vulcanii încă.

În aceste condiţii rămâne întrebarea ce anume a condus la declanşarea roiului de cutremure din apropiere de Galaţi? Cauza a fost naturală, sau provocată de către activitatea omenească? Să examinam în cele ce urmează ambele ipoteze.

Seismologii Americani au stabilit că atât seimele obişnuite de mică magnitudine, cât şi roiurile de cutremure care au zguduit în mod repetat statul Oklahoma pot fi corelate în mod evident cu injectarea sub presiune la mare adâncime în subsol a apelor uzate, deosebit de otrăvitoare pentru oameni. Aceste ape sunt un produs al fracturării rocilor cu scopul extracţiei petrolului şi gazelor naturale. Mai mult de 200 de cutremure cu magnitudine situata în jurul valorii 3 au fost înregistrate în statul Oklahoma începând cu luna ianuarie 2009, o creştere uriaşă a seismicităţii din această regiune, comparativ cu anii anteriori. Atât seismologii din organizaţia naţională US Geological Survey (USGS), cât şi cei locali din organizaţia Oklahoma Geological Survey au stabilit o corelaţie evidentă între activitatea de injectare sub presiune a apelor uzate în extracţia petrolului  şi cutremure. Între anii 2009 şi 2013, odată cu iniţierea operaţiilor de injectare sub presiune a apelor, au apărut o serie de roiuri de cutremure, roiuri necunoscute sau extrem de rare înainte de anul 2009. Un nou termen ştiinţific - „seismicitate indusă prin injecţia sub presiune a apelor” a fost introdus în textele organizaţiei naţionale USGS.

Europa expusă mai mult decât America la otrăvirea apelor

Mai mult de 100.000 de foraje de mare adâncime care injectează apa otrăvită sub presiune au fost făcute în ultimul deceniu pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, Guvernul American consideră cutremurele induse prin activitatea de extracţie a gazelor şi petrolului fără un risc important pentru oameni. Dacă această concluzie este acceptată de locuitori, nu acelaşi lucru se poate spune despre cazurile de otrăvire a apelor de băut din pânza freatică, otrăvire provocată de aceeaşi injecţie sub presiune a apelor provenite din procesul de fracturare a rocilor. O altă concluzie de mare interes pentru locuitori este că fracturarea în sine nu produce nicio creştere a seismicităţii şi nicio otrăvire a apelor de băut din pânza freatică. Numai injectarea apelor uzate sub presiune ar fi cauza roiurilor de seisme, cât şi cauza otrăvirii pânzei de apă freatică. Explicaţia ar fi creşterea umezirii, cât şi a presiunii apelor din porii rocilor în zona fracturilor pre-existente. Odată cu acest fenomen, rezistenţa de rupere la forfecare a zonei de falie scade, iar numărul roiurilor de cutremure creşte. Cât despre otrăvirea apelor din pânza freatică, aceasta nu poate fi controlată prin analiza locaţiei sondelor de injectare a apelor uzate sub mare presiune. Acest risc, mare sau mic, trebuie acceptat odată cu avantajele economice rezultate din scăderea importurilor de petrol. Benzina pentru maşini trebuie să fie cât mai ieftină şi acest lucru îi face pe toţi americanii să fie fericiţi. Pe de altă parte, spre deosebire de Europa, oraşele americane ocupă suprafeţe ridicol de mici comparativ cu spaţiile uriaşe în care densitatea locuitorilor este foarte mică. Cu alte cuvinte oamenii care ar putea fi otrăviţi prin activitatea de injectare sub presiune a apelor uzate sunt mult mai puţini, comparativ cu Europa, unde densitatea oraşelor şi satelor este extrem de mare.

Nu avem în România o statistică a numărului de foraje în care se face o injectare în subsol a apelor otrăvite rezultate din procesul de fracturare a rocilor. Oamenii de rând nu cunosc în ce măsură această nouă tehnologie se utilizează şi la noi în ţară. Cu alte cuvinte ar fi necesară o mai bună informare a oamenilor de rând care ar putea suferi prin otrăvirea apelor din pânza freatică. Cât despre roiurile de cutremure de lângă Galaţi, acestea nu prezintă niciun pericol.”

(Va urma)

Citit 2184 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2013 18:01

6 comentarii

 • postat de Păi prostia de a a da degeaba petrolul și gazele de sondă austriecilor face ca acum să ne scărpinăm în a prostiei fracturare poluatoare și mai scumpă.
  Duminică, 24 Noiembrie 2013 18:49
  109.98.109.***
  Am ajuns în situația tembelă pentru că am dat pe degeaba, pe 3% redevențe petrolul și gazele ce se extrag normal austriecilor prin OMV Petrom, fără presiuni atmosferice astronomice de 1 000 atm. pentru injectarea apei tehnologice otrăvitoare ce mai este și secret de fabricație în compoziție, dat toxică cu desăvârșire în cazul extrageri prin fracturare. Nu mai pui că prin fracturare gazele extrase costă de trei ori mai mult prin tehnologia de excepție și consumul energetic pentru a scoate un metru cub de gaz fiind necesar 1 000 de metri cubi de apă tehnologică toxică ce va rămâne sub presiune astfel încât la următoarele cutremure ce apar în România, vor fi eliberate în apa freatică curată de mare adâncime și mai rău apoi prin izvoarele de adâncime poluarea solului și râurilor.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Ion Ghica
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 17:04
  66.168.187.***
  Gheorghe nu esti sanatos la cap frate.
  4
  1
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 15:00
  174.6.111.***
  Am uitat - cautai pe youtube sa vedeti ce-a "iesit" in Oklahoma cu fracturarea (rezistentei si stabilitatii!) solului.
  Dar mai simpatico este sa stiti ca:
  - in Oklahoma are vreo 16 comcesiuni nea GITTENSTEIN, fostul ambassador SUA si protector basescian
  - in Oklahoma opereaza (citeste distruge) o companie la care criminalul de razboi - consilierul "gratis" al lui Ponta pe nume Arthur Clark (general) este Director si care companie face (inca) bani din ceva gaz si multa suferinta produsa oamenilor.
  DAr cei 2 ticalosi au si operatiuni in Europa, mai précis in Kosovo - baza militara SUA infiintata de gen. Clark pentru exploatarea resurselor minerale. El mai are astfele de interese si in Afganistan.
  Uitati-va doar la hartile cu resursele minerale din cele doua tari...
  Asa ca desi in SUA nu se mai vorbeste de profitabilitate reala cu pretul otravirii solului, se napustesc acum care pe unde reuseste sa corupa mai repede..
  Vorba .. cuiva: oamenii sunt de 2 feluri. unii cred ca dupa sfarsitul biologic mai urmeaza ceva, pentru suflet si conctiinta iar a doua categorie nu crede ca mai urmeaza ceva. Fiindca atat este stiinta ssi pofta lor = acum ori niciodata si Dupa noi, potopul!
  1
  6
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 14:50
  174.6.111.***
  Aha, daca se crapa peretii - pierderile material si teroarea psihica (sa nu-ti cada casa "in cap") astea nu sint pericole!?!
  Si eu traiesc in.. America dar aceasta abordare de tip "fantasy-land", buna pe hartie doar, incurajeaza corporatiile sa faca viata oamenilor un iad!
  Asta fiindca pe hartie poate arata frumos dar in realitatea VIE tehnologiile ajunse in mana psihopatilor devin arme de vatamare/ucidere in masa.
  In America "asigurarile" produc cel mai mare profit: vand promisiuni prin instigarea la frica.
  Infricosarea "turmei" (aflata in asteptarea unui Salvator... lumesc) este prima pioritate a statelor lumii,ca sa inhibe discernamantul "prostimii", sa fie mai usor de tinut in tarc, sa consume ce I se da si sa nu se "prinda" cand se ascute securea...
  In America, daca (!) esti asigurat (adica arunci o groaza de bani..) poti spera la o compensare materiala dar in Romania...
  Cine crede ca va fi satisfacut se inseala, este o plata de substituire materiala, la valoare contabila a momentului doar a unui aspect din vietia proprie distrus de un eveniment.
  Frica este motorul afacerilor prospere, cea indusa consumatorilor.
  Ce conteaza ca Pamantul este viu si ca [se cu]tremura cand este chinuit?
  Ateii, masonii nu "cred" ca .... nu este spus de stiinta!
  Tot au impresia ca vor gasi solutie la orice, ca omul este o super-masina/experiment genetic ce va cuceri Universul.... adica au idei tampite si le mascheaza cand distrug mediul (si prin aceasta omenirea) pentru bani.
  Ca la Fukushima - "nu e nici o problema de nerezolvat"... doar ca in Pacific nu mai sint heringi, sardine, stelele de mare au 3, 4 picioare si alea boante... focile au arsuri pe fata, ursii polari umbla cu nasurile, ochii si urechile insingerate... pestii sint iradiati; in maximum 3 ani Pacificul este mort - vegetatia esta aproape lichidata iar vietuitoarel fie se sufoca fie mor de foame... daca radiatiile nu le-au lichidat inainte de astea.
  Nu e de mirare, in afara de norul initial (11 martie 2011), zilnic se arunca (inapoi) in mare 3-400 tone de apa extrem de radioactiva cu care se tine rece cobustibilul sa nu fie o mega explozie nucleara (a peste 1000 de cilindri cu plutoniu)
  Ca sa ... ce?
  Sa stocheze material radioactiv (cel mai toxic), suficient sa omoare fiecare individ de pe planeta de 50.000 de ori, intr-un loc unde nu si-au imaginat ca poate fi un cutremur, un tsunami.... devastatoare, care sa-i "bata" in inteligenta pe americani si canadieni.
  Stiti ce-au facut sa "linisteasca" populatia?
  Japonezul se poate "intoarce" linistit la Fukushima, ca si-asa ii tine departe degeaba, nu au solutii nici pentru oameni - ii invita la sinucidere colectiva (copiii au Cesiu 137 prezent in urina, 80% au dezvoltat ganglioni si cancer tiroidian, etc.)
  In America, nu mai fac masuratori ori nu le mai declara (nici macar Congresului!) si au "actualizat" limita prin cresterea valorilor admisibile!!!
  Asa, peste noapte americanul a devenit de 10 ori mai rezistent la radiatii decat japonezul! Nu-i vorba ca si canadianul, ca doar nu Groenlanda vinde echipament si combustibil nuclear...
  ....
  Si ca sa avem o comedie "adevarata", in Japonia, unde este patria robotilor (asta ne drogheaza mass-media sa credem) NU AU ROBOTI, INSTALATII AUTOMATIZATE care sa actioneze in caz de avariere a fabricilor nucleare!!!
  Daca ii mai loveste un cutremur de 7 grade... cum zice Davud Suzuki: "Bye, bye Japan" si toata coasta de vest a Americii trebuie evacuata in 7 zile.
  Iar premianta Nobel, Dr, H. Caldicott zice: emisfera nordica va deveni nelocuibila in urmatorii 3 ani cu probabilitate de 95% din cauza radiatiilor unei explozii a combustibilului.
  Si dupa ce ca nu au solutii si mint cu nerusinare, acum ii "mananca in c..." sa mute combustibilul care deja este in cilindri crapati [de zirconiu - metal care ia foc in contact cu aerul], intr-o magazie la etaj!!! intr-o constructie acum in stadiu de sandrama in curs de prabusire.
  --------------------------------------
  Asa ca NU CONTEAZA ce scriu "oamenii de stiinta" ori autoritatile de reglementare cat timp fie ascund adevarul, fie taraganeaza sa regularize pentru bani!, REALITATEA NU IARTA si oamenii vad, simt, sufera IN REALITATEA PE CARE HARTIA NU O RECUNOASTE!
  Astazi, tehmologiile, sistemele juridice si statul-corporatie navigheaza intr-un plan nebun, virtual a carui influenta asupra omului si mediului a devenit dusmanoasa, criminala si trebuie oprite cu orice pret; oricum instapanitii pe neo-sclavi actioneaza ceva mai lent dar, ca si dr. nazist Mengele - nu impusca victima in ceafa, nu o gazeaza in false bai cu dusuri... ci o otravesc (zimbindu-i in reclame), o imbolnavesc (incurajind-o cu noile tratamente si medicament - doar sa plateasca asigurarea medicala) si ... se imbogatesc.
  1
  6
  Raportează
 • postat de mihai
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 08:19
  95.245.219.***
  nu mai mintiti lumea....specialisti !!!!!!! ....americani !!!!!
  2
  3
  Raportează
 • postat de mama
  Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 00:15
  79.116.106.***
  Americanii sunt fericiti DAAA la ei scade benzina la noi CRESTE cu tot cu acciza, pentru ca benzina noastra e a LOR AAMERICANILOR
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.