Cititorii întreabă, instituţiile răspund/ Cum se calculează plata căldurii?

Cititorii întreabă, instituţiile răspund/ Cum se calculează plata căldurii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soţii Dumitru şi Virginia Şorcaru, care locuiesc într-un bloc de pe Str. Traian, ne-au trimis la redacţie o copie după nota de consum individual emisă de Ista, aferentă lunii decembrie. "Dacă, în luna decembrie, cele cinci calorifere cu repartitoare din apartamentul nostru de trei camere au mers 5-6 ore zilnic, iar nota de plată a fost 269 de lei, ce se întâmplă dacă am fi lăsat agentul termic să funcţioneze 24 de ore? Am fi plătit probabil de patru ori mai mult. E posibil aşa ceva?"

Iată ce răspunde, la solicitarea noastră, Ista România, prin filiala Galaţi:

"Din sezonul 2010/2011, repartizarea consumurilor de energie termică în condominiile unde sunt montate repartitoare de costuri se efectuează conform Normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice nr. 343/2010, publicat în M.O. nr. 501/20.07.2010.

Astfel, conform cap. II, secţiunea I, art. 8, (1), (2), (3) din norma tehnică ANRSC, cantitatea de energie termică aferentă consumului comun se stabileşte proporţional cu indicaţiile unuia sau mai multor repartitoare comune şi cu suprafaţa echivalent termică totală a conductelor de distribuţie izolate sau neizolate, cuprinse între contorul din condominiu care traversează spaţiile comune. Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun se repartizează proporţional cu cota indiviză (pusă la dispoziţie de către asociaţia de proprietari) tuturor apartamentelor indiferent dacă sunt sau nu branşate la sistemul centralizat de energie termică.

Tot conform Normei Tehnice ANRSC 343/2010, cantitatea de energie termică aferentă consumului individual se stabileşte proporţional cu unităţile calculate pe baza indicaţiei repartitoarelor de costuri montate pe corpurile de încălzire împreună cu unităţile de consum calculate pe baza indicaţiei repartitoarelor comune / etalon aplicate coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie şi coloanelor cu rol de încălzire existente în apartamentul respectiv. (cap. II, secţiunea a III-a, art. 14, 15 (a), art. 16 (1-4) ).

Ca urmare a citirii contorului de către furnizorul SC Apaterm SA, SC Ista România SRL efectuează repartizarea costurilor consumului de energie termică pentru încălzire, în funcţie de situaţia actualizată a apartamentelor transmisă de asociaţia de proprietari, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Pentru luna decembrie 2013, furnizorul de energie termică, SC Apaterm SA, a transmis o cantitate totală imobil de 13,522284 Gcal. Ca urmare a aplicării metodologiei de calcul, pentru consumul realizat în spaţiile comune s-a diferenţiat un procent de 3,46 la sută. Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun s-a distribuit proporţional cu cota indiviză tuturor apartamentelor din imobilul respectiv. Ap. 4, având o suprafaţă utilă de 59,59 mp din totalul de 1038,85 mp, îi revine suma de 6,65 de lei. Diferenţa, reprezentând consum individual, s-a repartizat proporţional cu numărul de unităţi consumate de fiecare apartament în parte. Ap. 4 având 452.52 unităţi corectate din totalul de 6104,45 ue, îi revine suma de 238,73 lei: consum total – 13,522284 Gcal, procent părţi comune – 3,46 la sută, cost consum comun ap. cu 59,59 mp = 6,65 lei, cost consum individual pentru 452,52 ue = 239,73 lei, total = 246,38 lei.

În baza centralizatoarelor lunare, în perioada sezonului rece, asociaţia de proprietari introduce în listele de plată ale întreţinerii, sumele repartizate. Reprezentantul asociaţiei încasează contravaloarea consumului de energie termică, banii fiind viraţi în contul furnizorului, respectiv SC Apaterm SA. Firma prestatoare emite factura şi încasează doar contravaloarea serviciului de calcul."

Citit 4165 ori Ultima modificare Duminică, 23 Martie 2014 14:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.