Află totul despre cremele cu PROTECȚIE SOLARĂ pentru plajă! Sfatul medicului specialist pentru un CONCEDIU fără probleme

Află totul despre cremele cu PROTECȚIE SOLARĂ pentru plajă! Sfatul medicului specialist pentru un CONCEDIU fără probleme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum vara s-a instalat deja şi căldura ne scoate din case la fiecare sfârşit de săptămână, mulţi dintre noi mergem într-un loc unde să ne bronzăm. Este însă esenţial să avem în geantă creme cu protecţie solară. Cum ne alegem produsele cosmetice care să ne apere de periculoasele raze ultraviolete şi cum să le folosim, aflăm astăzi de la medicul specialist în dermatologie-venerologie Valentina Dincă.

- Ce trebuie să conţină cremele cu protecţie solară astfel încât să ne ferească cât mai mult de razele ultraviolete?

- Cremele fotoprotectoare trebuie să conţină una sau mai multe substanţe care să blocheze pătrunderea radiaţiilor ultraviolete de tip B (UVB) la nivelul pielii (acestea fiind responsabile de producerea arsurilor solare) dar şi substanţe de protectie împotriva ultravioletelor de tip A (UVA), radiaţii responsabile de efecte neplăcute şi chiar periculoase asupra pielii, pe termen lung, cum ar fi îmbătrânire sau cancer de piele.

- Cum alegem produsul cu protecţie solară şi în funcţie de ce criterii?

- În functie de gradul de apărare împotriva radiaţiilor UVB (denumit FPS - factor protecţie solară sau SPF - sun protection factor), produsele pot avea niveluri de la 6 la 50. Sprayurile, loţiunile, cremele trebuie alese în funcţie de suprafaţa pe care se aplică, de tipul de ten, de vârstă şi, cel mai important, de fototip şi de leziuni cutanate pigmentare existente. Fototipul se referă la culoarea pielii, a ochilor şi a părului, la modul de bronzare. Sunt astfel cinci fototipuri: fototip 1 şi 2 - persoanele cu pielea albă, păr blond sau roşcat, ochi albastri sau verzi, care nu se bronzează la soare, ci se înroşesc vor folosi produse cu SPF 30; fototip 3 (în care se încadrează majoritatea populaţiei din ţara noastră) - persoanele care se bronzează, dar pot suporta şi arsuri solare, au ochi căprui, păr şaten, vor folosi produse cu SPF 15+; fototip 4 şi 5 - persoanele brunete, piele închisă la culoare, au rezistenţă la expunerea la soare, se bronzează bine, dar vor folosi creme cu SPF 6. Pentru persoanele cu fototip 1-2 dar şi pentru cele care au multe aluniţe este recomandată fotoprotecţie mai puternică, cu SPF 50+, măcar pe zonele cutanate cu probleme.

- Când trebuie să aplicăm crema cu protecţie solară şi de câte ori pe zi?

- Cremele fotoprotectoare se aplică cu cel puţin 15 minute înainte de expunerea la soare şi se va reaplica la aproximativ două ore sau după fiecare baie în apă.

- Cât de important este să folosim o cremă hidratantă după o zi petrecută la plajă?

- Este recomandată folosirea unei creme hidratante postexpunere la soare, pentru a evita uscăciunea pielii, îmbătrânirea (pe termen lung), iar în farmacii şi magazine se găsesc tot felul de produse speciale de îngrijire.

- Din dorinţa de a avea un bronz rapid, unele fete se ung pe corp cu ulei de măsline. Este greşit acest lucru?

- Nu este indicată folosirea altor produse aşa-zis de bronzare, cum ar fi uleiul de măsline, deoarece acestea pot agrava efectul nociv al ultravioletelor de tip B, printr-o absorbţie ridicată a acestora în piele şi implicit producerea de arsuri severe. Cel mult, persoanele cu pielea uscată îl pot fi folosi dupa plajă.

Totodată, specialiştii îi sfătuiesc pe cei care ştiu că au alergii la loţiunile solare, un ten cu roşeaţă ori acneic sau orice alt tip de problemă să consulte medicul dermatolog înainte să meargă la plajă. Şi, nu în ultimul rând, recomandă folosirea produselor cu protecţie împotriva ultravioletelor şi în activităţile cotidiene, nu numai la plajă.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Eu vara nu dorm "/ Unde poţi face PLAJĂ în Galaţi şi de câţi BANI ai nevoie (FOTO)

Citit 1507 ori Ultima modificare Luni, 14 Iulie 2014 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.