Campanie VL "Comori de patrimoniu"/ Casa Auschnitt - una dintre cele mai frumoase clădiri din Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Comori de patrimoniu"/ Casa Auschnitt - una dintre cele mai frumoase clădiri din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu siguranţă, un număr mare de gălăţeni au luat masa ori s-au distrat în clădirea restaurantului din strada Domnească nr. 70, dar puţini ştiu că au petrecut câteva ore într-un monument istoric cu o arhitectură deosebită care încântă printr-un uşor parfum de epocă, deşi clădirea e proaspăt renovată. Construit în jurul anului 1900 (conform Listei Monumentelor Istorice din 2004 şi 2010), imobilul i-a aparţinut lui Elie Climis, fiul lui Dimitrie Climis, „băcanul din Dogăriei”, un comerciant de succes din Galaţi. Elie decide să îi vândă imobilul, în anul 1921, unul alt gălăţean, Max Auschnitt.

În proprietatea unor antreprenori

„Max Auschnitt, proprietarul fabricii de tablă şi cuie din valea oraşului, în Port, investise în industria grea din România, inclusiv în uzinele de la Reşiţa. Se mutase la Bucureşti şi, pentru că venea rar prin Galaţi, închiriase imobilul din strada Domnească, Consulatului italian. Casa o cunoşteau toţi gălăţenii după numele proprietarului „Casa Auschnitt”, aşa cum erau cunoscute şi alte case din Galaţi, după numele proprietarilor săi, „Casa Ghiorghiadis”, „Casa Doiciu”. În anul 1928, imobilul din strada Domnească 104-106, fost 92 şi actual nr. 70, a fost vândut de Auschnitt unui negustor grec de cherestea pe nume Alexandros Kiosseoglou. După decesul acestuia, casa rămâne în proprietatea soţiei sale, Sofia Kiosseoglou”, ne-a explicat Marius Mitrof, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu.
Conform Decretului 111 din 1951, imobilul este trecut în proprietatea statului în acelaşi an şi, după 1956, în clădire au mai funcţionat Comitetul regional de partid „Dunărea de Jos”, Muzeul de Istorie Modernă şi Contemporană, Comitetul judeţean UTC, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret. După 1990, în urma unui îndelungat proces de revendicare, casa a ajuns din nou în custodia familiei Kiosseouglou.

Din 1991, clasat ca monument istoric

Conform spuselor consilierului Marius Mitrof, în anul 1991, imobilul a fost clasat ca monument istoric din categoria Arhitectură, iar în ceea ce priveşte valoarea sa, proprietarii au solicitat câteva milioane de euro atunci când a fost scos la vânzare. „Coloanele, scările monumentale, componentele artistice ale faţadelor, acoperişul mansardat cu lucarne „ochi de bou”, acoperişul tip dom aflat deasupra intrării şi nu în ultimul rând interioarele decorate cu stucaturi, holul central al cărui luminator amplu, frumos ornat permite iluminarea naturală, curtea generoasă au fost elemente care au contribuit la înscrierea imobilului în categoria amintită”, a subliniat sursa citată.

Un incendiu i-a răpit mare parte din parfumul de epocă

Din păcate, un incendiu produs într-o seară din luna aprilie 2004 a adus mari daune frumuseţii clădirii – a fost mistuit aproape în totalitate acoperişul, fără a fi afectate elementele decorative. Acestea, însă au fost distruse de apa sub presiune folosită la stingerea incendiului. Marius Mitrof a explicat că, odată cu incendiul din 2004, s-a pierdut o parte importantă a clădirii – frumuseţea de epocă a acesteia. „Dacă imobilul a fost refăcut la partea de ornamentică, a pierdut din strălucirea de odinioară prin executarea stângace, neprofesionistă a acoperişului de la intrarea monumentală dinspre strada Domnească, învelitoarea în solzi de peşte, cele două lucarne „ochi de bou” amplasate de o parte şi de alta a domului, elementul traforat din fier forjat amplasat deasupra. Prin lipsa lor, a luat ceva din cochetăria, din parfumul de epocă a imobilului”, ne-a spus consilierul Marius Mitrof.


Citit 5223 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iulie 2014 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.