Campania VL "Eu vara nu dorm"/ Pleci în concediu? AFLĂ cum să PREVII toxiinfecţia alimentară

Campania VL "Eu vara nu dorm"/ Pleci în concediu? AFLĂ cum să PREVII toxiinfecţia alimentară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aveţi febră, diaree, dureri abdominale şi de cap, greaţă şi stări de vomă? Cel mai probabil vă confruntaţi cu o toxiinfecţie alimentară. Pericolul apariţiei acestei afecţiuni este şi mai mare pe timpul verii, pentru că alimentele păstrate în condiţii necorespunzătoare se alterează mult mai repede. Toxiinfecţia alimentară reprezintă infecţia tractului digestive, determinată fie de consumul unor alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene (bacterii, virusuri, paraziţi), fie de nerespectarea regulilor de igienă.

Pentru a avea o vacanţă reuşită, noi am vorbit cu medicul specialist în nutriţie, doctorul Magdalena Moroşanu, care ne-a spus cum să evităm toxiinfecţia alimentară.

- Care sunt alimentele care se alterează cel mai repede?

- De obicei, grăsimile, carnea, ouăle, laptele şi mezelurile sunt alimentele care, dacă nu le ţinem în condiţii optime, se strică foarte repede. Dacă le luăm la pachet, în vacanţă, este absolut necesar să le depozităm în cutii izoterme, lăzi frigorifice pe perioada drumului, iar după aceea trebuie puse la frigider, acolo unde ne cazăm. Mare atenţie şi la conserve. O conservă de peşte se alterează în câteva ore de la deschidere, dacă nu este consumată toată. Iar dacă vorbim de mâncarea gătită, aceasta trebuie reîncălzită de fiecare dată.

- Cum recunoaştem produsele care s-au stricat?

- Dacă observăm că alimentele şi-au modificat culoarea, compoziţia sau mirosul, trebuie să le aruncăm. Prima dată, se observă un miros înăsprit, de alimente fermentate (în cazul preparatelor din carne, ouă), brânzeturile prind o coajă rozalie şi miros urât. Grăsimile sunt cel mai uşor de recunoscut dacă sunt stricate, pentru că au gust râncezit.

- Ce şi unde este recomandat să mâncăm în vacanţă?

- Pentru a nu vă trezi cu probleme digestive, cel mai indicat ar fi să consumaţi mâncare gătită, la restaurantele şi localurile care inspiră încredere. Aveţi mare grijă la locurile cu autoservire, uitaţi-vă atent la alimentele oferite, dacă par proaspăt gătite şi dacă sunt ţinute în condiţii optime de igienă.

- Daţi-ne câteva sfaturi care să ne ajute să evităm toxiinfecţia alimentară.

- La fel de important ca menţinerea alimentelor la rece este şi păstrarea unei igiene alimentare stricte. Spălaţi-vă bine pe mâini înainte de a pregăti sau de mânca ceva, păstraţi şi ustensilele de bucătărie curate. Atunci când sunteţi pe plajă, evitaţi să cumpăraţi alimente sau băuturi de la vânzătorii ambulanţi: porumb fiert, gogoşi, covrigi, etc. Nu aveţi cum să ştiţi în ce condiţii au fost preparate şi prin câte mâini au trecut înainte să le consumaţi. Încercaţi, pe cât posibil, să nu consumaţi băuturi alcoolice sau răcoritoare neîmbuteliate (de exemplu bere la halbă). Nu mâncaţi fructe sau legume nesplăte. Verificaţi cu atenţie etichetele produselor cumpărate şi termenul lor de valabilitate.

- Cum procedăm dacă totuşi facem toxiinfecţie alimentară?

- Persoana în cauză trebuie hidratată intens cu ceaiuri neîndulcite şi trebuie să mănânce orez cu morcov şi sare, pentru diaree şi antipiureice. Dacă simptomele nu se diminuează, trebuie să ducem bolnavul la doctor. În cazul copiilor, tratamentul administrat de un medic specialist este absolut necesar.

CITEŞTE ŞI: Campania VL „Eu vara nu dorm”/ Cât costă vacanţa în Staţiunea Tineretului

Citit 833 ori Ultima modificare Luni, 21 Iulie 2014 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.