Prima jumătate a secolului XX a fost dominată de bolile infecţioase. Regimul s-a schimbat, iar în secolul XXI s-au impus bolile cronice, pentru care se cheltuiesc în Europa, anual, 800 de miliarde de euro.
Chiar dacă dovezile prezenţei acestui grup de afecţiuni sunt de necontestat, iar povara financiară devine de nesuportat, sistemele de sănătate sunt încă orientate spre îngrijirile acute, mentalul colectiv adoptând acelaşi concept.
Urgenţele sufocă serviciile de internări şi pe cele ale Salvării, accidentelor adăugându-li-se şi cazurile generate de acutizările bolilor cronice. La această problemă există soluţii, dacă vom manifesta deschidere spre cunoaştere şi schimbare, fiind astfel avantajat atât sistemul sanitar, cât şi pacientul. Bolile cronice trebuie ţinute sub control medical în sistemul extraspitalicesc, la care se adaugă neapărat şi implicarea pacientului şi a familiei acestuia. Aceste două condiţionări ar putea diminua mult, atât suferinţele bolnavilor, cât şi apelurile la serviciile de urgenţă, orientare modernă, adoptată şi de Alianţa Internaţională a Organizaţiilor de Pacienţi.
CITEŞTE ŞI: SFATUL farmacistului: Evitaţi să luaţi MEDICAMENTE după ureche!
Comunitatea trebuie să renunţe la îngrijirile demodate, centrate pe boală şi spitalizare şi să adopte sistemul de îngrijiri eficiente, centrate pe pacient şi nevoile lui, pe prevenţie, pe îngrijiri în sistemul primar, pe autoînţelegere. Prin urmare, pacienţii trebuie să se implice în controlul şi gestionarea propriei sănătăţi, trebuie să-şi autoanalizeze stilul de viaţă, apoi trebuie să ceară sprijin specializat la medicul de familie, trebuie să folosească tehnica modernă, de exemplu telemedicina, sau internetul (dar selectiv şi cu mult discernământ), întrucât astăzi se simte ca fiind necesară "alfabetizarea pentru sănătate".
Prevenţia este cheia, prin acţiuni eficiente de promovare a sănătăţii, a comportamentului şi stilului de viaţă sănătos, a conceptului de îmbătrânire sănătoasă şi activă.
La summitul de la Bruxelles, din 2014, s-a precizat faptul că "problema bolilor cronice ar putea să capete dimensiunile unei ameninţări la adresa siguranţei naţionale". De aceea, considerăm necesar ca prin intermediul următoarelor articole să răspundem la o serie de întrebări: care sunt cele mai frecvente boli cronice, ce metode de tratament sunt, dar mai ales care sunt măsurile de prevenţie ce pot stăvili creşterea atât de ameninţătoare.
CITEŞTE ŞI: Sfaturi pentru sănătate de la medicul Maria Ciuchi - Un nou serial de articole VL