Avalanşa consumatorilor de ETNOBOTANICE a prins autorităţile cu garda jos. De ce nu sunt ARESTAŢI traficanţii?

Avalanşa consumatorilor de ETNOBOTANICE a prins autorităţile cu garda jos. De ce nu sunt ARESTAŢI traficanţii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Statisticile prezentărilor la urgenţe ale persoanelor drogate cu substanţe necunoscute nu ajungeau în timp real la autorităţile abilitate să ia măsuri * Apariţia de noi substanţe, care nu sunt încadrate oficial ca droguri, îi pune în încurcătură şi pe poliţiştii de la Antidrog


Circa 70 de gălăţeni, majoritatea foarte tineri, au ajuns în ultimele luni la Urgenţe în stare foarte gravă, după ce au consumat tot felul de substanţe cu efecte psihotrope, care i-au adus pe mulţi în stadiul de „legumă”.

Cu efecte extrem de severe asupra activităţii cardiace şi neurologice, substanţele regăsite în probele biologice prelevate de la pacienţi i-au luat prin surprindere pe medici, care nu au ştiut cum să le catalogheze. Analizele au scos la iveală tot felul de compuşi, de la otravă de şoareci sau acetonă, până la derivaţi ai cannabisului care nu sunt reglementaţi oficial ca droguri, amestecurile fiind consumate în masă de tinerii cu bani puţini, dar dornici de senzaţii „tari”. În aceste condiţii, autorităţile, medici şi poliţişti, s-au trezit în faţa a două dileme care, până să fie lămurite, au lăsat loc, şi vor mai lăsa şi în continuare loc unor noi valuri de consumatori care vor ajunge în stare gravă. Pe de o parte autorităţile medicale susţin că au aplicat, chiar şi în condiţiile în care drogaţii ajungeau pe bandă la Urgenţe, un protocol vechi de doi ani care îi obliga să facă raportări o dată la 30 de zile.

„În data de 23 decembrie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi şi Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) s-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de trei ani, conform căruia unitatea spitalicească are obligaţia de a completa fişa standard de înregistrare a urgenţelor medicale produse ca urmare a consumului de substanţe psihoactive şi de le a transmite lunar, în termen de cinci zile de la încheierea fiecărei luni calendaristice, către CPECA”, declară dr. Mihaela Debita, directorul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Aceste prevederi erau în vigoare şi se aplicau la începutul lunii ianuarie 2015, când, în două săptămâni, peste 40 de tineri intoxicaţi, au ajuns în stare gravă la Urgenţe ca urmare a consumului de substanţe psihoactive.

Protocol pentru raportarea de urgenţă

Abia în faţa avalanşei de cazuri, dar şi în urma unor disensiuni cu organele de anchetă, care au susţinut la vremea respectivă că informarea ar fi trebuit să fie făcută cu caracter de urgenţă, chiar la numărul unic 112, un nou act a venit să reglementeze obligaţiile de informare în privinţa apariţiei cazurilor de pacienţi drogaţi, fie cu substanţe cunoscute, fie necunoscute.

„În luna ianuarie 2015, între Spitalul de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică s-a încheiat un protocol care are ca obiectiv principal consolidarea comunicării, colaborării şi coordonării în gestionarea unui incident privind sănătatea publică şi în care este prevăzută responsabilitatea unităţii sanitare de a transmite imediat, telefonic şi ulterior în scris, directorului DSP Galaţi, informaţii despre apariţia oricăror evenimente de sănătate publică, asistenţă medicală sau orice alte situaţii de urgenţă medicală, inclusiv creşteri ale numărului de cazuri faţă de mediile lunare”, explică dr. Debita.

În aceste condiţii, ar trebui, teoretic, ca vidul informaţional să dispară, iar comunicarea între instituţii să se realizeze rapid, pentru a se putea interveni, până la urmă, pentru identificare a surselor de aprovizionare cu astfel de substanţe şi limitarea acestora. Cu toate acestea, un alt vid, care necesită nai mult de câteva semnături, stă în calea creşterii de la o zi la alta a numărului de victime.

O nouă substanţă pe lista drogurilor 

Avalanşa de cazuri şi rezultatele analizelor impun noi măsuri pentru ca cei care procură astfel de substanţe, le prepară sau le comercializează să poată fi traşi la răspundere, asemenea traficanţilor de droguri. În acest sens, o substanţă care a „ieşit” la investigaţiile de laborator ca fiind prezentă în mai toate etnobotanicele consumate de gălăţenii intoxicaţi trebuie introdusă pe lista drogurilor cuprinsă în Legea 143 din 2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit e droguri.

„Este vorba de cannabinolul sintetic, care este acum în procedura de includere pe lista substanţelor interzise. Acest procedeu va dura însă, poate, câteva luni, pentru că trebuie parcurşi nişte paşi. În acest moment, noi facem cercetări în baza Legii 194 din 2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, dar care, din cauza pedepselor mici prevăzute, sub cinci ani închisoare, nu ne permite să luăm măsuri preventive, cum ar fi arestarea”, ne-a explicat cms. şef Cornel Mototolea, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.

Conform legislaţiei care incriminează traficul de droguri de risc, prepararea şi comercializarea de astfel de substanţe prevăzute în listă, se pedepseşte cu închisoarea de până la 20 de ani.


CITEŞTE ŞI: Etnobotanicele cu OTRAVĂ de şobolani bagă în spital zeci de tineri gălăţeni

Citit 3260 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2015 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.