Unde pot munci persoanele seropozitive?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Integrarea socio-profesională a persoanelor cu HIV/SIDA a fost, recent tema unei mese rotunde organizate de Fundaţia „Inimă de Copil” în parteneriat cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi cu autorităţile locale. Discuţia a venit pe fondul a două încercări eşuate ale fundaţiei de a aduce problemele oamenilor care trăiesc cu HIV/SIDA în atenţia angajatorilor şi a parlamentarilor.

Deşi majoritatea aleşilor, inclusiv cinci dintre parlamentarii gălăţeni, au promis că vor participa la o discuţie despre îmbunătăţirea legilor privind aceste persoan, nimeni nu s-a prezentat. Al doilea eşec a fost absenţa tuturor angajatorilor de la o discuţie pe tema integrării profesionale a tinerilor seropozitivi.

Programe există, dar la ce folosesc?

La recenta întâlnire, autorităţile, împreună cu UNOPA şi "Inimă de Copil" au trecut în revistă programele care vizează aceste categorii de persoane. Trebuie să vă spunem că, la Galaţi, din cele aproximativ 600 de persoane diagnosticate cu HIV-SIDA în perioada `89-`90, mai sunt astăzi în evidenţe aproximativ 300. Unele persoane  au părăsit ţara sau localitatea.

În prezent, în atenţia fundaţiei  se află 50 de tineri infectaţi sau afectaţi de HIV-SIDA. Majoritatea au peste 18 ani, unii sunt studenţi bursieri, alţii îşi caută un serviciu, iar câţiva au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Ciprian, de exemplu, lucrează în construcţii, Narcisa la o benzinărie, iar o altă tânără a urmat până acum cursurile de asistent manager, engleză şi în prezent este studentă la Turism.

Acces liber, dar îngrădit

Potrivit Cristianei Toma, Coordonator Proiect la Fundaţia „Inimă de Copil”, deşi legislaţia în vigoare stipulează accesul liber şi egal al persoanelor seropozitive la orice forma de educaţie, indiferent de vârstă, în conformitate cu tipul, gradul de handicap şi nevoile educaţionale ale acestora, multora dintre ei le-a fost refuzat accesul în învăţământul de masă (deşi capacităţile lor mentale permiteau frecventarea unor cursuri normale de învăţământ), ei frecventând în prezent şcoli speciale sau de arte şi meserii.

“Acest fapt limitează şi chiar împiedică accesul în viitor la anumite locuri de muncă, tinerii seropozitivi fiind oricum limitaţi de legislaţie în a accesa o serie de locuri de muncă (în industria alimentară, unităţi de coafură, frizerie şi cosmetică). În ultimii trei ani, Fundaţia "Inimă de Copil" a extins proiectele pentru tinerii care trăiesc cu HIV. Fundaţia "Inimă de Copil! va încerca dezvoltarea activităţii de art-terapie pe care o desfăşoară în prezent şi cu tineri seropozitivi, dar şi cu tineri cu alte dizabilităţi, într-o activitate generatoare de venituri (unitate protejată), însă acest lucru îl dorim pentru tineri care, într-adevăr, din cauza stării de sănătate, a stadiului în care se află boala, nu pot fi integraţi într-un alt loc de muncă”.

„Dar speranţa noastră este ca angajatorii, să fie mult mai deschişi în primul rând în a primi informaţii cu privire la aceasta categorie. În al doilea rând, să dea posibilitatea şi acestor tineri de a demonstra că pot realiza lucruri pe care le realizează persoane fără niciun handicap”, ne-a declarat Cristiana Toma.

Citit 1447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.