Cum să dormim bine?

Cum să dormim bine?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă ţinem cont de câteva reguli simple de igiena a somnului, putem scăpă de insomnii şi ne putem bucură de ameliorarea tuturor celorlalte probleme de somn, ne-a asigurat dr. Sânziana Lovin (foto), de la spitalul General Căi Ferate (CFR), expert în probleme de somn.

Obiceiuri la care trebuie să renunţăm

„Practic suntem victimele unei învăţări greşite, ne-a explicat mediul specialist. Asociem anumiţi stimuli cu trăirile noastre. Spre exemplu, patul, somnul, dormitorul şi ora de culcare trebuie  asociate cu relaxarea, cu ideea de refacere energetică, de seninătate, de abandonare a stresului zilnic etc. Pe când, din cauza vitezei cu care trăim, tocmai atunci când ne pregătim de culcare încercăm să ne rezolvăm toate problemele: ne facem timp să ne cercetăm toate angoasele din timpul zilei”.

„Apoi, cum nu apucăm să ne alimentăm corect în timpul zilei, mâncăm seara mai mult decât ar trebui. Consumăm alcool seara la culcare, ceea ce este neindicat, pentru că, deşi facilitează adormirea, alcoolul destructurează fazele somnului, iar pacientul se va trezi obosit. Activităţile sociale - întâlniri cu prieteni şi de afaceri - ni le planificăm seara, iar atunci se mai bea o cafea, se mai fumează şi se fac planuri, lucruri care nu vor facilitatea adormirea. Tot astfel, soţii care nu apucă să-şi vorbească în timpul zilei îşi dezbat problemele financiare şi pe cele de cuplu seara în pat. Şi aşa se ajunge la asocierea stimulului pat/culcare/somn cu stres/trezire, cu un semnal fugă/luptă etc.. În momentul în care se repetă de mai multe ori această cale greşită se ajunge la aşa numita insomnie psiho-fiziologică, adică insomnia omului care este normal din punct de vedere anatomic-cerebral”. a explicat dr. Lovin.

Soluţii de igiena somnului

„Dacă pacientul nu devine conştient de acest comportament greşit, poate ajunge la insomnie. Deja 10 la sută din populaţie are insomnie cronică - prelungită în afara unui episod singular. Încercând să ne adaptăm la dificultăţile pe care le întâmpinăm la adormire, nu facem decât să ne adâncim problema. Ne tot uităm la ceas, spunând «Mâine o să am o zi grea, trebuie să adorm». Uitatul la ceas şi efortul de voinţă de a adormi produc stimulare şi fac mai rău”.

„Totul culminează cu dependenţa de somnifere. Oricine are probleme de somn, cam după a cincea seară recurge la somnifere. Evident, pacientul poate cere ajutor medical şi poate primit o reţetă de somnifere, foarte corect prescrise. Acesta e momentul în care se poate ajunge la dependenţă pentru că somniferul devine o cârjă psihologică pentru pacient. «Îmi iau pastila şi ştiu sigur că, dacă o iau, voi putea dormi». Practic, dacă în câteva şedinţe de terapie comportamentală se ajunge să se înveţe asocierea corectă dintre stimuli şi trăiri, rezultatele sunt mult mai bune decât cele obţinute prin administrarea de somnifere”, a precizat dr. Lovin.

Citit 925 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.