Locurile romilor - o portiţă pentru cei cu medii mai mici?

Locurile romilor - o portiţă pentru cei cu medii mai mici?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Adeverinţa de apartenenţă la etnia romă se obţine pe baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere * Unde-i lege, nu-i tocmeală, dar cum poţi să-i demonstrezi sau să-i conteşti cuiva calitatea de rom? *

An de an se alocă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, locuri speciale pentru elevii romi la admiterea la liceu. E adevărat că locurile respective sunt în plus şi că elevii romi nu iau, teoretic, locul nimănui la liceu. Dar la fel de adevărat este că aceştia intră la unităţi de învăţământ bune şi foarte bune cu medii mai mici decât ale elevilor români sau de orice altă etnie minoritară.

Părinte să fii, n-ai cum să nu te doară sufletul, când copilul tău este considerat respins de la CNVA, în timp ce alt coleg de-al lui a intrat la mult-râvnitul liceu cu o medie mai mică decât a lui, pe locurile speciale, pentru că este rom. Spiritele devin şi mai aprinse dacă apare cea mai mică bănuială că elevul respectiv nici măcar nu este rom.

Romi peste noapte

Concret, problema a pornit anul acesta, când elevii unei  clase de gimnaziu de la o unitate de elită au aflat că doi colegi de-ai lor, despre care nici prin cap nu le-a trecut că ar aparţine altei etnii, au participat la admitere pe locurile speciale pentru romi şi au fost admişi la CNVA. Cum concurenţa pentru CNVA este acerbă, această adeziune de ultim moment la etnia romă a părut suspectă.

Nu avem nimic, nici cu cei doi elevi şi nici cu părinţii lor, motiv pentru care nu dorim să le publicăm numele. Nici măcar nu ne trece prin cap să le contestăm apartenenţa la etnia respectivă, pentru că e un lucru foarte greu de dovedit. În plus, ei au făcut ceea ce ar fi făcut oricine, adică au profitat la maxim de nişte oportunităţi. Lucru care nu e de condamnat.

De condamnat este însă sistemul, legislaţia care permite ca cineva să adere peste noapte la etnia romă, doar atunci când se pune problema intrării copilului la liceu.

Cum se poate obţine certificat de rom?

Foarte uşor. Doar pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Iată ce am aflat de la preşedinta Partidei Romilor, Viorica Gotu, care eliberează aceste adeverinţe de ani de zile: „Nu au luat locul nimănui. Aceste locuri speciale sunt în plus, peste cifra de şcolarizare. Atâta vreme  cât au dat declaraţie pe propria răspundere, eu sunt obligată să le dau acest certificat”, ne-a declarat iniţial Viorica Gotu.

În momentul în care am întrebat-o dacă oricine, de exemplu eu, pot obţine un astfel de certificat, dacă dau declaraţie pe proprie răspundere, mi-a răspuns afirmativ.

Apoi preşedinta Partidei Romilor a retractat: „Noi ne cunoaştem între noi. Îl întreb de-al cui este. Dacă nu-i ştiu familia, îi întreb pe alţi romi despre el. Ne ştim care suntem romi sau nu, dar nu putem să ne scriem romi pe frunte”, mi s-a răspuns.

Poţi să-ţi cauţi un strămoş rom, fie şi de-a zecea speţă şi să-ţi înscrii copilul pe locurile speciale la liceu? Noi nu dăm sentinţe, concluziile le puteţi trage singuri.

Conducerea ISJ recunoaşte că nici nu şi-a pus problema să verifice etnia elevilor care participă la această repartizare specială:

„Eu nu am cum să verific aşa ceva. Este posibil ca unii să profite de această modalitate de admitere, fără să aibă dreptul, dar cum aş putea demonstra asta? În definitiv, este răspunderea celui care face declaraţia şi a organizaţiei care dă certificatul”, ne-a spus inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Legi făcute strâmb

Din nefericire, legislaţia lasă loc la aceste interpretări şi nemulţumiri vizavi de delicata problemă a discriminării favorabile. Până la urmă ce înseamnă să aparţii acestei minorităţi? Să refuzi să te înregistrezi la recensământ ca persoană de etnie romă, invocând adversitatea românilor faţă de tine, dar grăbindu-te să ceri un certificat care să-i asigure copilului tău obţinerea unui loc „călduţ” la liceu, atunci când constaţi că acesta nu are media necesară?

Poate că aceste locuri speciale ar trebui să le fie rezervate prin lege celor care au avut curajul să-şi recunoască la recensământ apartenenţa la etnie, cu beneficiile şi dezavantajele care decurg din aceasta, nu şi celor care peste noapte îşi descoperă un strămoş rom, menit să-i ajute la nevoie.

Este păcat că totul a pornit de la o idee generoasă: aceea ca printr-o discriminare favorabilă să încerci să repari o datorie istorică faţă de romi şi să încurajezi membrii acestei minorităţi să se şcolească.

Modul în care această iniţiativă a fost transpusă în lege şi apoi pusă în practică şchioapătă însă. Pe termen lung, este posibil ca situaţia să producă nu efectele dorite, de integrare reală a romilor, ci unele adverse, de animozitate şi chiar ură de rasă. Şi asta încă de la clasa a IX-a. 

Citit 6583 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.