Ai cui sunt porcii mistreţi?

Ai cui sunt porcii mistreţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 0,8 hectare de porumb, „porţia” mistreţilor s-a ridicat la 11 ari *

La Bereşti, în sud-vestul extravilanului, mistreţii dau de vreo două săptămâni încoace atacuri severe în lanurile de porumb. Cum cade întunericul, ies la distrus. Lui Gheorghe Movilă, ca să dăm un exemplu, i-au mâncat ştiuleţii, în punctul „Pe Lac”, de pe 10-11 ari.

E dificil să li te poţi împotrivi. Vin dinspre Valea Porcului, flămânzi. După ce se satură se duc la tăurile de lângă imaşul târgului şi se tăvălesc în mâl. Porumbul lui Gheorghe Movilă, fiind din soi timpuriu, este  preferat.

Pe unde trec fac prăpăd. Ziua, din cauza caniculei, culturile stau ca într-un cuptor; noaptea, le iau la călcat în picioare mistreţii.

Ca să-i pună pe fugă, câţiva dintre proprietari s-au constituit într-o echipă de produs zgomote. Prezenţi pe deal, sună, în puterea nopţii, din tălăngi, bat în cutii de conserve goale, şuieră, asmut câinii spre locurile unde mistreţii sunt ieşiţi „la lucru”. E ca în noaptea Anului Nou – pocnete, chiuituri!

Dar nu se poate sta chiar până la ziuă. Pe la ora 1.00 după miezul nopţii, echipa, obosită şi răguşită, pleacă spre Bereşti, cu speranţa că porcii s-au cuminţit. Eroare însă! Ce n-au putut distruge în prima parte a nopţii e culcat la pământ dinspre ziuă.

„Nu poţi sta în calea lor, ne-a spus Gheorghe Movilă. Într-una din nopţi mi-au ieşit înainte patru. Dimineaţa, pentru că am căruţă, mă deplasez la locul stricăciunilor şi strâng porumbul terfelit de ei. Ştiuleţii compromişi, puşi în saci, îi dau unor cunoscuţi, pe te miri ce, să-i curăţe de boabele rămase. Dacă mistreţii se vor mai ţine de porumbul meu, în ritmul de distrugere de până acum, încă vreo 10-15 zile, am muncit degeaba”.

Gheorghe Movilă – şi ca dumnealui sunt sute de oameni în Bereşti – nu şi-a asigurat porumbul contra animalelor sălbatice. Paznicul de vânătoare din zonă? Puţini îl cunosc. Am auzit că este din Slivna.

Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Judeţul Galaţi ar trebui să intervină calificat, să se „blocheze” avântul mistreţilor, prin organizarea unor nopţi cu împuşcături ca la război, tămbălăuri, focuri „de tabără” care să-i facă pe râmători să înţeleagă că judeţul îi dezaprobă.

Comentariu foto: Gheorghe Movilă. În porumbul său de Pe lac "lucrează", noapte de noapte, mistreţii. Nu mai are ce le face. Ca să nu piardă totul, a mai adus din coceni acasă şi i-a întins la uscat...

Citit 1052 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.