Raportează comentariu

Initiativa este laudabila si aplicabila in tarile vestice unde asistenta si serviciile sociale sunt functionale. La noi insa au incercat probabil sa copie si sa amendeze niste prevederi si niste norme in functie de grupurile de interese, astfel incat din suma alocata de comunitatea europeana cea mai mare parte s-a directionat spre informarea populatiei (care desi a fost decontata cu sume enorme, aproape ca nu a existat, cu exceptia unor sputuri publicitare si a afiselor puse pe la primarii, dar necitite de nimeni).
Apoi o suma enorma a fost rupta si data emitatorului de carduri Sodexo, desi nu are o retea nationala de parteneri (restaurant si magazine dor din orase, avand foarte putine sau deloc in localitatile rurale). Sa ma spunem si de prevederile OUG idioate, care nu permit apartinatorilor sa cumpere produsele pentru parinti, demersurile de acest gen fiind taxate drept contraventii. Pai spre exemplu mama beneficiara a unui astfel de ajutor comunitar, locuieste la 70 de km de doua magazine partenere (profi), nefiind fezabile deplasari pentru o decontare de doar 40 lei per zi. Iar sa merge u cu microbuzul sa o iau pentru a o adduce in Galati sau Tecuci, sa cumpere mancare calda de 40 de lei iar nu prea este fezabil. Cam asa s-a transformat o intentie laudabila intr-o afacere destinata unui grup de interese, care ce este drept se poate derula in orase, dar foarte multi beneficiary sunt in zona rurala, mai ales fostii angajati ai CAP/IAS (jefuiti de drepturi in communism, si ocoliti de ajutoare reale in capitalismul salbatic si mafiot de dupa 1990). Ideal era ca banii sa poata fi cheltuiti sip e produse de baza – zahar, faina, ulei, cartofi, preparate, iar cei din zone rurale indepartate sa poata fi ajutati de copii, nepoti, cu prezentarea unor copii ale actului de identiate cel mult. Oricum nu se putea fura cat s-a pierdut din bani pe publicitate sip e carduri.
Sau daca le era teama de fraude puteau sa achizitioneze pachete cu produse de baza pe care primariile sa le distribuie beneficiarilor cat si altora aflati temporar in dificultate, asa cum se face in SUA dar si in tarle europene.
Deci pe segmentul rural se va continua ca si pana acum. Copiii celor care au le vor duce in continuare ce pot sic and pot, iar cardul cu ajutoarele comunitare va fi pus langa icoana cu acatiste periodice sa le stea de cap celor care au gandit prost aplicarea unui ajutor European.
Detalii si completari la idiotenia legislative puteti gasi in OUG 115/2020 si OUG 174/2020 (ultima in Monitorul Oficial nr. 954 din 16 octombrie).