Raportează comentariu

Dl. Mihalache stie foarte bine (de cand lucra acolo, prin 1997) ca marea problema a Bratesului e ca nu poate fi pazit eficient. Cand ai 20 km de maluri de pazit, in vecinatatea unui oras de 300 000 de fomisti, e foarte greu de tinut intrusii la distanta. La Brates braconeaza indivizi din toate colturile orasului, si din comunele de la nordul lacului.Chiar si politia de frontiera are limitele ei, si in nici un caz nu va face paza unui obiectiv privat.

Pe de alta parte, sistemul de exploatatie extensiva este perimat, greu de tinut sub control, amenintat de numeroase riscuri, mai ales in conditiile exceselor climatice din ultima vreme. In fiecare an eutrofizarea face ravagii, in 2010 de exemplu au murit mii de raci si pesti din cauza apei prea calde si neoxigenate.

Solutia o reprezinta exploatatiile de dimensiuni mici, unde se poate aplica o intensivizare a parametrilor si un control mult mai bun. Numai in curtea Institutului Piscicol sunt 26 de bazine in jur de un hectar fiecare, care stau secate, din cauza ca nu se mai produce puiet. Daca s-ar inchiria catorva piscicultori pregatiti respectivele helestee, prin intensivizare s-ar obtine productii record. Problema in cazul asta o reprezinta interesele celor din Institut, care nu vor lasa vreodata pe altii sa le foloseasca bazinele.

Oricum, solutia pentru Brates este agrementul, nu piscicultura. Daca se va persista pe sistemul de piscicultura extensiva, ne vom cantona in aceleasi barbarii care au avut loc in zona Bratesului dintotdeauna, fiindca braconierii nu vor disparea, ci vor fi din contra mult mai agresivi, orgazinati, si mai ales motivati.