Unul din patru absolvenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi a plecat din România

Unul din patru absolvenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi a plecat din România
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ţările din vestul Europei rămân în continuare tentante pentru tinerii care termină facultatea de medicină în România. La Galaţi, spre exemplu, dintre cei 45 de absolvenţi români de anul acesta, 11 au ales să dea rezidenţiatul în Franţa sau în Germania. Totuşi, printre cei rămaşi se află mulţi viitori medici foarte bine pregătiţi, lucru confirmat de rezultatele pe care gălăţenii le-au obţinut la concursul de rezidenţiat susţinut în ţară.

"Anul acesta, am avut 59 de absolvenţi de Medicină. 14 dintre ei sunt străini, din ţări arabe sau din Turcia. De altfel, după absolvire, aceştia s-au şi întors în ţările de origine. Dintre cei 45 de absolvenţi români, şapte au susţinut rezidenţiatul în Franţa, iar patru în Germania. Astfel, aproape un sfert dintre absolvenţi au ales să se formeze ca medici peste hotare", a precizat prof. univ. dr. Aurel Nechita, din partea Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi.

Cei 34 de absolvenţi care au dat rezidenţiatul în ţară au susţinut concursul în centrele de la Iaşi şi Bucureşti. 32 dintre ei au obţinut punctaje de trecere la acest concurs, alegând posturi sau locuri în diverse spitale din Galaţi sau din alte judeţe. Notabile sunt rezultatele obţinute de două absolvente din Galaţi, acestea reuşind să se claseze în primele 30 de locuri la nivel naţional. "La rezidenţiat pot fi obţinute cel mult 950 de puncte. Anul acesta, punctajul maxim a fost de 935 de puncte. Elena Alina Marcu, absolventă la Galaţi, a răspuns corect la majoritatea întrebărilor, obţinând 912 puncte. Datorită rezultatului foarte bun, a putut alege un post pe Cardiologie (specialitatea medicală cea mai căutată - n.r.) la Spitalul Judeţean din Brăila. A doua fată de care suntem foarte mândri este Ştefania Hilohi, care a obţinut 911 puncte. Ea a ales un post pe Radiologie şi imagistică medicală la Spitalul CFR Galaţi", a adăugat. profesorul Nechita.

Rezidenţiat pe post sau pe loc

În cazul rezidenţiatului pe post, medicul va avea un post după terminarea rezidenţiatului, cel mai probabil într-un spital care nu este centru universitar. În cazul rezidenţiatului pe loc, absolventul va avea un loc de pregătire în timpul rezidenţiatului. La sfârşitul acestei perioade însă, nu va avea post şi va trebui să-şi găsească singur unul.

Citit 10702 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2017 22:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.