În ce condiţii poţi beneficia de vaccinare antigripală gratuită

În ce condiţii poţi beneficia de vaccinare antigripală gratuită
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Judeţul Galaţi a primit, în luna decembrie a anului trecut, 27.420 de doze de vaccin antigripal, de la Ministerul Sănătăţii. Vaccinul a fost trimis către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), de unde a fost distribuit medicilor de familie şi spitalelor. La o lună de la începerea campaniei de vaccinare, doar un sfert din dozele venite au fost folosite, restul găsindu-se în continuare la cabinetele medicilor de familie.

Doar 9.600 de gălăţeni din categoriile la risc merseseră la medicul de familie pentru a se vaccina antigripal, până la sfârşitul anului trecut. Astfel, în stocurile cabinetelor medicale de familie se află în continuare în jur de 18.000 de doze de vaccin, ser care poate fi administrat gratuit. Astfel, gălăţenii care, potrivit legii, au dreptul la imunizare gratuită împotriva gripei şi vor să profite de această facilitate pot suna la medicul de familie pe lista căruia sunt înscrişi pentru a se programa la vaccinare.
Deşi, până în momentul de faţă, în judeţul Galaţi nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, riscul există totuşi, atenţionează medicii. În sezonul rece precedent, peste zece cazuri de gripă, dintre care unul s-a soldat şi cu decesul bolnavei, au fost confirmate în judeţul nostru.

Cine beneficiază de vaccinare antigripală gratuită

Potrivit legii, copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii care suferă de afecţiuni cronice, personalul sanitar şi persoanele instituţionalizate pot beneficia de vaccinare gratuită împotriva gripei, în fiecare sezon rece.
În mod normal, majoritatea dosarelor sunt trimise de la Ministerul Sănătăţii către direcţiile judeţene de sănătate publică, de unde sunt distribuite către cabinetele medicilor de familie, acolo unde se face, în mod obişnuit, vaccinarea.
Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupuri de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronici, femei gravide şi copii, avertizează medicii. Vaccinul antigripal este cel mai eficient mod de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon.

Citit 3900 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.