Cel mai comun medicament împotriva durerii afectează viaţa sexuală

Cel mai comun medicament împotriva durerii afectează viaţa sexuală
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un studiu publicat recent în jurnalul "Proceedings of the National Academy of Sciences" arată că pastilele cu ibuprofen au un impact negativ asupra fertilităţii bărbaţilor şi le-ar putea afecta inclusiv viaţa sexuală, relatează CNN.

Bărbaţii tineri care au luat pastile cu ibuprofen, o substanţă antiinflamatoare cu efect analgezic, riscă să fie afectaţi de o boală hormonală care reduce dimensiunea testiculelor şi scade fertilitatea.

Alte probleme care pot apărea din cauza consumului de ibuprofen includ reducerea masei musculare, oboseală cronicizată, disfuncţii erectile şi un libido scăzut. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani, care au luat pastile cu ibuprofen pe un interval de timp de până la şase săptămâni. De asemenea, trebuie spus că doza periculoasă pentru bărbaţi în acest caz este de 600 de miligrame de ibuprofen, administrat de două ori pe zi.

Sportivii, principalii vizaţi de această descoperire

Totuşi, studiul ridică semnale de alarmă, mai ales în cazul sportivilor, care iau ibuprofen pentru a-şi ameliora durerile sau crampele musculare ori pentru a reduce inflamaţiile apărute la nivelul tendoanelor sau la cel al articulaţiilor.

Cercetarea realizată de medicii din Copenhaga (Danemarca) arată însă că afecţiunile descrise în studiu pot fi doar temporare, însă există riscul ca ele să devină permanente în cazul bărbaţilor care utilizează ibuprofen pentru o durată mai mare de şase săptămâni. Principala îngrijorare este că administrarea analgezicului ar putea reduce gradual nivelul de testosteron, întrucât organismul nu mai poate compensa inhibarea secreţiei acestui hormon.

"Prima noastră grijă este legată de fertilitatea bărbaţilor care folosesc medicamentul pe o perioadă îndelungată. Ibuprofenul este un bun analgezic, însă există oameni în societatea noastră care nu conştientizează că este un medicament şi nu respectă dozele maxime admise", spune David Møbjerg Kristensen, de la Universitatea din Copenhaga.

Citit 3890 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Ianuarie 2018 22:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.