ŞPAGA la medic va deveni donaţie către spital

ŞPAGA la medic va deveni donaţie către spital
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Pacienţii care vor să dea şpagă la medic ar putea fi puşi în situaţia de a dona banii respectivi către spital. Oficialii spun că sumele ar fi astfel fiscalizate, dar pacienţii spun că măsura nu va fi în sprijinul lor, ci că va crea şi mai multe discrepanţe în sistem. Proiectul de lege este iniţiat de Uniunea Salvaţi România (USR), dar semnat şi de parlamentari din alte formaţiuni politice.

"Pacientul plăteşte la spital şi nu dă un plic la negru personalului medical", explică medicul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. Practic, donaţiile vor fi incluse în execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli a spitalului public.

"Nici măcar unităţii sanitare nu trebuie daţi bani, pentru că şi aici se pot găsi forme de condiţionare a actului medical de donarea unor sume. Sunt situaţii în care pacienţii, ca să aibă prioritate în a primi anumite servicii, apelează la spital, iar spitalul îi oferă acestuia prioritate pentru că a sponsorizat", a subliniat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, citat de "Adevărul". Majoritatea reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi din România sunt de părere că ideea nu este una implementabilă, în condiţiile sistemului de sănătate autohton.

Citit 3067 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.