Dr. Maria Ciuchi: Tratamentul durerii este recomandat după ce a fost consultat medicul

Dr. Maria Ciuchi: Tratamentul durerii este recomandat după ce a fost consultat medicul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Indiferent de forma de manifestare, de intensitate şi de durată, durerea este un fenomen complex, motiv pentru care şi modalităţile de tratament sunt foarte diverse. Deşi este tentant să apelăm la un calmant imediat ce resimţim durerea, dr. Maria Ciuchi recomandă tratamentul durerii pe baza sfaturilor primite de la medic, pentru a evita apariţia unor complicaţii sau riscul de a dezvolta dependenţă faţă de unele calmante.

Anul 2018 a fost declarat de Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii drept "Anul mondial pentru excelenţă în educaţia din domeniul durerii". Acesta este un motiv suplimentar de reflectare asupra durerii, atât din perspectiva pacientului, cât şi din cea a medicului. În ciuda progreselor pe care medicina le face constant în acest domeniu, milioane de oameni mor anual în chinuri, din cauza lipsei posibilităţilor de calmare a durerii.

"Pornind tocmai de la această situaţie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că tratamentul durerii este un drept fundamental al omului, deoarece durerea este adesea, pentru pacient, cel mai chinuitor aspect al bolii sale. Durerea acută creează o stare de anxietate (teamă), în vreme ce durerea cronică poate duce la depresie şi la alte modificări: creşterea valorilor tensiunii arteriale şi a pulsului, modificări de comportament. Forma cronică, adică cea care durează mai mult de trei luni, se asociază cu costuri sociale: absenteism de la locul de muncă, medicaţie costisitoare, restrângerea unor activităţi curente etc.", subliniază dr. Ciuchi.

Ca sfat general adresat pacienţilor care resimt durere, dr. Ciuchi recomandă ca orice formă a durerii acute sau persistente să se trateze după consultarea medicului, pentru a se evita complicaţiile care înseamnă şi mai multă suferinţă şi un efort financiar şi mai mare pentru pacient.

"Atenţie, durerea acută şi violentă, care de multe ori este insuportabilă, reclamă fără întârziere un consult medical, la fel cum este şi cazul episoadelor de acutizare a durerii cronice. Acest simptom nu trebuie să ne domine, ci, descoperindu-i cauza, să o putem trata sau subordona, medicina modernă dispunând de o paletă largă de posibilităţi, în acest sens", a concluzionat dr. Ciuchi.

Citit 3047 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.