UPDATE | Îngrijiri la domiciliu FICTIVE, decontate din BANI PUBLICI. Preotul implicat în anchetă, suspendat
Foto: Captură video IPJ Galaţi

UPDATE | Îngrijiri la domiciliu FICTIVE, decontate din BANI PUBLICI. Preotul implicat în anchetă, suspendat
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

UPDATE | Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a făcut publice numele celor șase inculpați din dosarul fraudării sistemului de sănătate. Conform anchetatorilor, în dosar sunt cercetați Mioara Țocu (fraudă informatică în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată), Lucian Hagiu (fraudă informatică, în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată in formă continuată, uz de fals in formă continuată şi influenţarea declaraţiilor în formă continuată), Anca Marinela Iacoboaie ( fraudă informatică, în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, în formă şi influenţarea declaraţiilor), Vasile Jalbă (fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată), Ecaterina Jalbă (fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată) și Gheorghe Stratan (complicitate Ia fraudă informatică în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată).

”În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor, inculpaţii întocmeau, în fals, recomandări medicale, raportări lunare de servicii medicale, iar în paralel erau introduse date în Sistemul Informatic Unic Integrat al C.N.A.S. astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, se arată în cumunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.
 
În timp ce procurorii continuă cercetările în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale, Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a suspendat pe preotul implicat în anchetă. ”În legătură cu implicare preotului Vasile Jalbă de la parohia „Sfinţii Împăraţi” din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, într-o presupusă activitate incompatibilă cu slujirea preoţească, până la definitivarea cercetărilor legale, acesta este oprit de la slujire”, se arată într-un comunicat semnat de biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

UPDATE. Arestări preventive | Judecătorii gălățeni au luat o decizie în cazul celor șase persoane reținute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați în dosarul privind fraudarea sistemului de sănătate. Astfel, magistrați au decis să admită propunerea de arestare preventivă pentru cinci din cele șase persoane. Pentru cea de-a șasea s-a decis plasarea sub control judiciar. Conform unor surse judiciare, printre cei arestați se numără și preotul din Tecuci.

Decizia luată la Judecătoria Galați nu este definitivă, toți cei implicați putând face contestație.


UPDATE. Îngrijiri la domiciliu FICTIVE, decontate din BANI PUBLICI. Trei firme, suspectate | Poliţiştii gălăţeni au efectuat, joi, 1 februarie, 67 de percheziţii, care au vizat trei firme din zona Tecuciului, bănuite că au încasat circa 1.400.000 de lei din servicii pe care nu le-au prestat niciodată. Vizaţi sunt administratorii acestora, dar şi câteva angajate ale Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi.

43 de persoane conduse la audieri în urma a nu mai puţin de 67 de percheziţii care au vizat locuinţe, sedii de firme, Spitalul din Tecuci şi Casa de Asigurări din Galaţi este, pe scurt, bilanţul unei acţiuni a poliţiştilor gălăţeni, implicaţi într-o anchetă ce vizează fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate cu circa 1.400.000 de lei. Potrivit datelor oficiale furnizate de biroul de presă al IPJ Galaţi, pentru a proba acuzaţiile de fraude informatice şi fals material în înscrisuri oficiale, "percheziţiile au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori". Reţinuţi, administratorii a trei firme care au ca obiect de activitate acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, din Tecuci şi Nicoreşti, printre care şi un preot, asistenţi medicali, dar şi şeful biroului Resurse Umane din cadrul Spitalului "Anton Cincu" din Tecuci. Pe lista suspecţilor se află şi câţiva funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, împotriva cărora însă anchetatorii nu luaseră vineri, 2 februarie, nicio măsură.

Deconturi de milioane, cu acte false

Cel puţin asta susţin procurorii că s-a întâmplat, vreme de aproape doi ani, la cele trei firme care fac acum obiectul anchetei. Anchetatorii apreciază că venituri în valoare de 900.000 de lei, realizate de SC Sormed SRL, de 340.000 de lei, încasate de Medicas Nicordsed SRL, şi de 155.000 de lei, de SC Elite Health Clinic SRL, au fost rezultatul unor servicii fictive, decontate cu acte false la CAS şi cu ştiinţa unor funcţionari din această instituţie. Cel puţin la acest moment, procurorii nu au putut preciza numărul aşa-zişilor beneficiari care erau trecuţi în documentele care au stat la baza plăţilor efectuate prin Asigurările de Sănătate.

"În fapt, s-a reţinut că în perioada ianuarie 2016 - octombrie 2017, inculpaţii au fraudat bugetul CAS Galaţi prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijire medicale la domiciliu, fictive, inclusiv pe baza unor documente medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CAS Galaţi. Aceştia din urmă cunoşteau activităţile infracţionale şi au acceptat primirea şi înregistrarea dosarelor direct de la reprezentanţii societăţii, contrar normelor metodologice care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări medicale şi de sănătate", ne-a declarat Paula Marcu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, despre dosarul aflat acum în lucru şi care are ca obiect patru capete de acuzare: fraudă informatică, uz de fals, influenţarea declaraţiilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform sursei citate, cei şase inculpaţi reţinuţi în urma percheziţiilor vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

La Casa de Asigurări e linişte

Deşi echipele de poliţişti au ajuns joi şi la Casa de Asigurări din Galaţi, mai mulţi funcţionari fiind suspectaţi de implicare în aceste "inginerii", aici pare să nu se fi clintit mare lucru. Cel puţin asta susţine şefa instituţiei, care a ţinut să precizeze că din sediul CAS nu a plecat niciun potenţial mijloc de probă care să ajute la desluşirea cazului.

"Joi dimineaţă, a venit o echipă a Poliţiei Judeţene, pentru o percheziţie, care a vizat două birouri, respectiv Evidenţă Asiguraţi şi biroul unde se primesc dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale. Menţionez că nu au fost ridicate acte, niciun fel de document sau calculatoare. S-a făcut percheziţia, s-a întocmit proces verbal. Sunt vizate trei persoane din Casa de Asigurări, din care una este ieşită la pensie din august 2017. Momentan una dintre aceste persoane este la serviciu, iar una este în concediu de odihnă. Aşteptăm şi noi date de la Parchet. Nu am fost informată în mod oficial despre această anchetă", a precizat Mihaela Docan, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi.

(Mariana Constandache, Teodora Miron)


PERCHEZIȚII. Suspiciuni de fraudare a sistemului naţional de asigurări de sănătate, la Galaţi. 43 de persoane, ridicate de poliţie | Percheziţii efectuate de poliţiştii gălăţeni într-un dosar penal privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate. 120 de poliţişti gălăţeni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au efectuat joi, 1 februarie, 67 percheziţii domiciliare într-un dosar penal, în care mai multe persoane sunt bănuite de săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi fals material în înscrisuri oficiale, prejudiciul ridicându-se la suma de aproximativ 1.400.000 lei.

„Percheziţiile au vizat ridicarea de sisteme informatice, documente, bunuri şi alte valori, în vederea probării activităţii infracţionale. În acelaşi dosar, poliţiştii au pus în executare 43 mandate de aducere, persoanele în cauză fiind conduse la sediul I.P.J. Galaţi, pentru audieri”, se arată în comunicatul IPJ Galaţi.

Citit 21381 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.