LIPSĂ acută de MEDICI la Spitalul din Tecuci

LIPSĂ acută de MEDICI la Spitalul din Tecuci
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci se confruntă cu o gravă lipsă de medici specialişti. Pe de o parte, mulţi doctori cu experienţă împlinesc vârsta pensionării. Pe de altă parte, majoritatea tinerilor medici rezidenţi poposesc la Tecuci doar atât cât îi obligă legea, pe durata rezidenţiatului pe post, după care aleg să profeseze în spitale mai mari. Astfel, în lipsa altor soluţii, singura unitate sanitară cu paturi din nord-vestul judeţului este nevoită să încheie contracte de prestări servicii medicale cu doctori deja ieşiţi la pensie.

Lipsa de medici are două repercusiuni imediate: mai întâi, actul medical are inevitabil de suferit, deoarece pentru un medic este imposibil să fie şi în secţie, şi în sala de operaţie, şi la primirea urgenţelor, în acelaşi timp; apoi, presiunea pusă pe puţinii medici existenţi este foarte mare, lucru recunoscut şi de conducerea unităţii. "Având în vedere lipsa mare de medici specialişti din unitatea noastră, medicii angajaţi îi au în tratament pe bolnavii internaţi, cărora le trebuie făcută evaluarea zilnică şi prescrisă medicaţia. Apoi, se intră în operaţii, la secţiile chirurgie şi obstetrică-ginecologie şi se raportează totul în sistemul informatic. Cu toate acestea, în momentul sosirii urgenţelor medico-chirurgicale, sunt chemaţi atât medicii din secţii, cât şi medicii care asigură triajul în timpul zilei", se arată într-un material prezentat la Prefectura Galaţi, de conducerea spitalului tecucean.

Rezidenţii pleacă după terminarea rezidenţiatului

Deoarece cea mai mare adresabilitate este la camera de gardă Interne şi la camera de gardă Pediatrie, s-au încheiat contracte de prestări servicii medicale cu medici proveniţi din alte unităţi sanitare. "Am luat această decizie în vederea reducerii timpului de staţionare în camera de gardă, pentru acordarea primului ajutor calificat şi, nu în ultimul rând, pentru evitarea pe cât posibil a stărilor conflictuale între aparţinători/bolnavi şi personalul medical. Menţionăm că deşi avem 25 de medici rezidenţi pe statul de plată, care au luat examenul de rezidenţiat pe post, ne confruntăm cu o lipsă acută de medici specialişti. După terminarea rezidenţiatului, tinerii medici refuză să rămână pe postul pe care au fost plătiţi. Cum mulţi medici specialişti au împlinit vârsta de pensionare, am fost nevoiţi să încheiem contracte de prestări servicii medicale cu medicii pensionaţi", arată managerului unităţii, doctorul Claudiu Emanuel Zara.

Citit 7946 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.