Cum recunoşti simptomele provocate de complicaţiile GRIPEI. Opt români au MURIT în acest sezon rece

Cum recunoşti simptomele provocate de complicaţiile GRIPEI. Opt români au MURIT în acest sezon rece
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După ce fiul ei în vârstă de 12 ani a murit din cauza septicemiei survenite în urma unei banale gripe, o femeie din Marea Britanie vrea să îi ajute pe părinţi să recunoască mai uşor simptomele alarmante ale complicaţiilor care pot apărea.

Dylan Day a murit în urma unei infecţii generalizate în tot corpul, care a fost declanşată de contractarea unui virus gripal de tip B, cu câteva zile înainte, relatează Daily Mail. „Fiul meu a murit. Vă rog să mă ajutaţi să îi ajut pe alţii. Citiţi despre cazul lui Dylan. Dacă sunteţi bolnavi şi nu vă reveniţi, este mai bine să întrebaţi medicul dacă există riscul unei septicemii. Cum este posibil ca micuţul meu să fi murit într-un mod atât de îngrozitor?”, a scris mama băieţelului.

În Marea Britanie, numărul cazurilor de persoane care au decedat din cauza gripei a ajuns la 191, iar oficialii din sănătate avertizează că epidemia este abia la început. Mama lui Dylan a declarat că starea copilului nu a fost „în niciun moment stabilă” şi că acesta a dus o adevărată luptă cu boala, înainte să moară, la un spital din Liverpool.

Foarte rar, complicaţiile pot fi letale

Gripa este o boală acută, infecţioasă şi contagioasă, cauzată de un virus gripal de tip A sau B. Spre deosebire de virozele respiratorii, care sunt cauzate de alte virusuri, gripa are o evoluţie mai dificilă şi simptome mai puternice. Printre aceste simptome se numără: febră mare (de peste 39 grade Celsius); frisoane; gât iritat şi inflamat (roşu în gât); dureri de cap; dureri musculare; congestie nazală; greaţă sau ameţeli; tuse uscată care poate duce la pierderea vocii; o stare generală de oboseală sau slăbiciune.

În cazuri extrem de rare, complicaţiile care pot apărea în urma gripei pot fi letale, dacă nu sunt tratate corespunzător şi din timp. Persoanele care prezintă riscuri crescute la complicaţii sunt bătrânii, femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Cea mai frecventă complicaţie a gripei este pneumonia, care poate conduce la septicemie - o infecţie în tot organismul, căreia corpul îi răspunde cu o reacţie autoimună. Practic, organismul nu mai face diferenţa între celulele virusurilor şi cele sănătoase şi începe să îşi atace propriile organe. Tusea expectorantă, durerile în piept, febra, senzaţia de sufocare şi frisoanele sunt cele mai comune simptome ale unui debut de pneumonie.

În România, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei de la începutul sezonului de raportare şi până pe data de 28 ianuarie a ajuns la opt, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Citit 7480 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.