CRIZĂ parţial dezamorsată. O mie de doze de imunoglobulină au ajuns în ţară

CRIZĂ parţial dezamorsată. O mie de doze de imunoglobulină au ajuns în ţară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O mie de doze de imunoglobulină au ajuns în ţară, la începutul acestei săptămâni. Dozele urmează să fie distribuite către spitale. De asemenea, Ministerul Sănătăţii anunţă că vor mai fi aduse, prin Unifarm, alte 600 de flacoane de imunoglobulină. "Ambele medicamente sunt utilizate pentru tratamentul imunodeficienţelor primare. De asemenea, pentru tratamentul imunodeficienţelor secundare, până la finalul acestei săptămâni vor mai fi achiziţionate 2.200 de flacoane de Pentaglobină", a precizat Biroul de presă al  Ministerului Sănătăţii.

Discontinuităţile apărute anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, cauzate de retragerea de pe piaţă a unor producători care asigurau peste 80 la sută din necesarul de produse, au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme în aprovizionare. În urma aprobării Ordonanţei de urgenţă de suspendare temporară a obligaţiei de plată a taxei clawback pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse în lista C2, fiind astfel decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).

Până la remedierea totală a aprovizionării cu imunoglobuline, începând din luna decembrie 2017, medicii din toate unităţile sanitare din ţară au la dispoziţie o linie telefonică, special înfiinţată la Ministerul Sănătăţii, la care pot anunţa cazurile grave care necesită tratament cu imunoglobulină, astfel încât din stocurile existente în alte unităţi sanitare să fie direcţionate medicamentele pentru tratamentul necesar în astfel de cazuri.
Ca răspuns la acest anunţ, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) salută intervenţia noului Ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, şi evitarea unei noi crize în tratamentul cu imunoglobulină. "În urma apelurilor repetate venite din partea pacienţilor, a medicilor şi a societăţii civile, Ministerul Sănătăţii pare să fi luat în sfârşit act de situaţia catastrofală a tratamentului pentru imunodeficienţele primare. Ministerul ar fi trebuit să înţeleagă încă de acum câteva luni că lipsa de pe piaţă a necesarului acestor medicamente are un impact direct asupra sănătăţii publice şi că este o problemă de interes naţional", a transmis FACIAS, într-un comunicat de presă.

Citit 1377 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.