Cum se manifestă lipsa vitaminei D din organism

Cum se manifestă lipsa vitaminei D din organism
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Expunerea la soare este esenţială pentru producerea vitaminei D. În sezonul rece însă, e posibil să avem un deficit al acestei vitamine, care se manifestă prin diverse probleme de sănătate.

Vitamina D acţionează ca un hormon şi fiecare celulă din organism are un receptor pentru ea. Se găseşte un grăsimile din peşte şi în unele produse lactate, însă acestea nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, lucru care se întâmplă doar în cazul expunerii la soare. Persoanele în vârstă, cele care nu consumă lapte şi peşte, cele supraponderale sau care nu petrec suficient de mult timp în aer liber sunt cele mai expuse la deficienţe de vitamina D.

Creşte riscul apariţiei răcelilor

Una dintre principalele funcţii ale vitaminei D este de a asigura buna funcţionare a sistemului imunitar, pentru ca astfel să fie capabil să lupte cu virusurile şi cu bacteriile. Răcelile şi infecţiile respiratorii repetate pot fi un simptom al carenţei de vitamina D. Un studiu publicat de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite a arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în organism şi infecţiile respiratorii în rândul copiilor.

Predispune la oboseală

Senzaţia de slăbiciune, dificultatea de concentrare şi apariţia stărilor de somnolenţă de pe parcursul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scăzut de vitamina D. În lipsa acesteia, viteza şi volumul sângelui vor fi mai scăzute, ceea ce va împiedica buna oxigenare a celulelor, în special a celor din creier. Astfel se instalează senzaţia de apatie şi oboseala.

Cauzează dureri

Vitamina D este esenţială pentru absorbţia calciului şi fixarea lui în sistemul osos. Durerile de oase şi de spate sunt, la rândul lor, simptome ale lipsei de vitamina D. S-a observat că femeile care au trecut de menopauză sunt cele mai predispuse la dureri osoase din cauza lipsei acestei vitamine. Durerile se manifestă, în special, la picioare, coaste şi încheieturi şi împedică buna desfăşurare a activităţilor zilnice.
Pe lângă durerile de oase, nivelul scăzut de vitamina D în organism creşte riscul apariţiei durerilor musculare, atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor. Receptarea durerii se realizează la nivelul neuronilor primari, numiţi nociceptori. În lipsa vitaminei D, sensibilitatea la durere este mai ridicată şi durerea musculară este resimţită mai intens. Pe lângă faptul că are rol antiinflamator, vitamina D contribuie la regenerarea pielii şi astfel grăbeşte procesul de vindecare a rănilor.

Citit 10507 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2018 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.